K-Rauta-hero-banner
Artikler

Slik velger du riktige kjøkkenplater

Fliser eller kjøkkenplater? Dersom du har bestemt deg for fliser – les dette.

I mange år har fliser vært en like naturlig del av kjøkkenet vårt som benkeplater, skuffer og skap. Hva om vi forteller deg at det har kommet noe som er rimeligere, enklere å montere og holde rent, og enda mer holdbart?

– Hos Byggmakker har vi Kitchen Board fra Fibo. Dette er kjøkkenplater av glass eller med laminat på toppen som utgjør dekor og farge. Det er det samme prinsippet som på baderomspanel, sier kjøkkenspesialist Martine Sanda hos Byggmakker Bø.

Kjøkkenplater tåler like mye som fliser. Men en av ulempene med fliser er at du må fuge imellom, og dette trekker til seg fett som gjør dem stygge. Det skjer ikke med kjøkkenplater.

2124 NewYorkBlack KM99 Kitchen 800x480

Kjøkkenplate 2124-KM99 HG New York Black. Foto: Fibo

– I tillegg går det raskere og enklere å montere kjøkkenplater. Du klikker dem sammen, slipper å fuge, og det finnes ferdige hjørne-, ende- og bunnlister. Kjøkkenplater kan til og med fås i 240 centimeters lengde. Dette er perfekt uansett om du har en løsning med eller uten overskap, eller om du vil ha flere vegger med samme overflate.

Her kan du se utvalget vårt av kjøkkenplater

Det er dessuten enklere å vaske og holde kjøkkenplatene rene – en fuktig klut er nok. Men det som kanskje er enda viktigere er pris, og også her er det en fordel med kjøkkenplater.

– Fliser kan være like billig, men kjøkkenplater kommer mye bedre ut av det endelige regnestykket når du legger til arbeidstid.

Og bare så det er sagt – kjøkkenplater passer til alle kjøkken. Kanskje du er på jakt etter et nytt? Hos Byggmakker finner du mange lekre kjøkken fra Norema og Drømmekjøkkenet, og. Så hvorfor ikke ta turen innom – kanskje du finner et kjøkken som passer til kjøkkenplatene dine?

Wood eik DK 800x480

Wood eik kjøkken med benkeplate og veggplate i samme stil (Laminat 2386). Foto: Drømmekjøkkenet

Få drømmekjøkkenet ditt med Drømmekjøkkenet

Farger, stil og trender på kjøkkenplater

Med kjøkkenplater har du et stort utvalg av farger og stiler, men hva er trendy akkurat nå?

– Det går på smak og behag, og det blir mer og mer vanlig å velge kjøkkenplater uten flismønster. Folk ønsker i tillegg smalere “fuger”, og mer matte istedenfor blanke overflater – man vil gjerne ha noe som er enkelt å holde rent, og er kjøkkenplaten i høyglans synes for eksempel fingermerker veldig godt på mørkere farger. Mange foretrekker også å ha glassplate i sprutsonen, forteller Martine.

– Hva med mønstre – er vi modige og moderne eller velger vi trygt og tradisjonelt?

– De fleste vil ikke at kjøkkenplatene skal være så fremtredende. Platene skal gjerne være litt diskret i bakgrunnen og gå mer i ett med resten, så det er vanlig å velge de som harmonerer med kjøkkenet. Som regel er det jo ikke kjøkkenplatene som spiller hovedrollen i interiøret.

Dette er årets kjøkkentrender

11609 Nobia Small Apartment Kitchen Main 800x480

Norema kjøkken Design Akse her med benkeplate og en sprutvegg/kant litt opp på veggen i samme stil. Foto: Norema

Noen ønsker samme farge på platene som på kjøkkenet og andre ønsker kontrast. For å være sikker på at du får til dette riktig er det smart å lytte til flinke fagfolk.

0145 SoftCement M00 Kitchen 800x480

Kjøkkenplate 0145 Soft Cement. Foto: Fibo

– Det er viktig å ta hensyn til fargene på kjøkkenet, benkeplaten, vegger og gulv. Et godt tips er å ta med et bilde av kjøkkenet ditt til din nærmeste Byggmakker. Her har vi alt du trenger til oppussingen, og dermed har vi mulighet til å hjelpe deg med å sette sammen en fin palett der alt harmonerer.

Nytt kjøkken? Her er alt du trenger å vite om oppussing

Husk dette før du monterer kjøkkenplater

Når du har bestemt deg for kjøkkenplater, er det et par ting du bør sjekke før du monterer.

– Det er alltid lurt å undersøke ledninger og vannrør, men siden kjøkkenplatene ligger over benken skal det gå greit. Pass på at veggen er noenlunde rett, og det er en fordel å ta vekk gamle fliser først slik at platene ikke bygger ut for mye, forklarer Martine.

1412 AvalonPine M00 Kitchen 800x480

Kjøkkenplate 1412 KM00 Avalon Pine. Foto: Fibo

På Kitchen Board og de fleste andre kjøkkenplater følger det med monteringsanvisning, og selv om dette er kortversjonen – så enkelt er det:

  • Bruk gjerne en senkesag med godt blad til å kappe platene med, slik at du får rene kuttflater.
  • Har platene flismønster – vurder om du vil ha lik flisstørrelse på hver side. Sjekk også at du ikke får en veldig smal plate igjen på enden.
  • Bruk alltid spesialskruene, og fest første plate i veggen. Så er det bare å klikke på de neste og skru fast. Kjøkkenplatene kan fuges med Fibo Seal fugemasse hvis du vil at skjøtene skal bli helt tette.
  • Du velger selv om du vil sette på bunnlister – noen foretrekker kun silikonfuge mellom benken og kjøkkenplatene. Da er det smart å løfte platene litt opp ved å legge en mynt imellom, slik at fugen blir smalere.
  • Det finnes også hjørnelister og avslutningslister som kan være lurt å bruke.
  • Hvis veggen er i betong, gips eller har dårlig feste, kan platene limes fast med et godt monteringslim.

– Hele jobben går ganske kjapt, og det er faktisk kappingen som tar mest tid.

Våre beste tips til deg som skal ha kjøkken på budsjett

Enda enklere montering!

Martine har et godt råd til slutt, og da spesielt til deg som bor i nærheten av en Byggmakker-butikk du finner på denne siden.

– Her har vi utstillinger av Norema og Drømmekjøkkenet. Som et eksempel kan du få kjøkkenplater fra Norema i nøyaktig samme farge som benkeplaten, eller du kan velge mellom andre fine stiler, farger og mønstre fra begge leverandører. Kjøkkenplatene kommer ferdig på mål, og er kantet og listet – det gjør at alt blir enda enklere for deg.

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.