K-Rauta-hero-banner
Artikler

Benkeplate kjøkken – slik velger du riktig

En benkeplate kan koste fra noen få hundrelapper til titusener av kroner, og den skal vare i mange år. Da er det viktig at du velger en som passer både kjøkkenet og boligen din.

Er det prisen som er det viktigste når vi skal ha benkeplate? Eller er det materialet den er laget av? Ja, hva er det typiske folk ser etter når de skal ha ny benkeplate på kjøkkenet?

– Pris kan ofte være mindre viktig. Det folk først og fremst tenker når de skal kjøpe benkeplate er utseende og vedlikehold. De ønsker gjerne at den skal være vedlikeholdsfri og tåle mye, sier Shirley Netland, som er kjøkkenekspert hos Byggmakker Kristiansand.

– Passer alle benkeplater til alle kjøkken?

– I utgangspunktet ja, men nei. Kjøkkenet og benkeplaten må passe sammen. Dette går veldig på layouten på kjøkkenet, og det har også noe med stilen å gjøre. Jeg leverer sjelden betongplater til et klassisk kjøkken som har pyntelister og glasskap med kryssprosser.

fibo bistro eiknatur 800x480

Benkeplaten Bistro Eik Natur. Foto: Fibo

Går du med tanken om nytt kjøkken, men så er ikke økonomien din helt enig? Kanskje en benkeplate er det som skal til for at du likevel får det kjøkkenet du ønsker deg?

Her kan du se utvalget vårt av benkeplater

Benkeplatene hos Byggmakker får du fra

  • Fibo – ask, eik, furu, valnøtt og laminat.
  • Drømmekjøkkenet – ask, bambus, eik, valnøtt, laminat, kompositt, keramikk, naturstein og rustfritt stål.
  • Norema – ask, bambus, bjørk, eik, valnøtt, laminat, naturstein, kompositt, Corian, CoreStone.
  • Scan Granitt – Silestone, Dekton, marmor og annen naturstein.

norema cameo 08 800x480

Foto: Norema

Benkeplater i alle prisklasser

Hvilke typer benkeplater finnes, hva koster de, og hva er fordelene og ulempene med hver enkelt? Fra dyrt til rimelig – her forteller Shirley deg alt du trenger å vite om benkeplater.

Dekton benkeplate

– Dekton er kjøkkenbenker som kan ligne på keramikk. Disse finnes i et fantastisk spekter av farger, glans, marmoreringer og mønster – det er helt unikt. Det som likevel er det mest spesielle er at det tåler så og si alt. Dekton trekker ikke til seg noe helst, er fullstendig ripefritt og tåler varme gryter. Fremover kommer det til å bli mange som velger Dekton benkeplater.

Benkeplate i rustfritt stål

– Stål er et fantastisk og evigvarende materiale som tåler absolutt alt, men det blir riper i det. Samtidig skaper jo spor av bruk en naturlig look som forteller minneverdige historier. Noe som er spesielt fint med stål er at vasken kan sveises fast i benkeplaten, slik at det ser helt sømløst ut. At stålbenkeplaten din ikke får noen skjøter eller overganger der det er vanskelig å vaske helt rent, gjør at den blir veldig motstandsdyktig mot bakterier.

Corian benkeplate i stein

– Dette er et steinmateriale, og fordelen er at det er formbart. Det betyr at du kan få lange og skjøtefrie lengder. I utgangspunktet er Corian vedlikeholdsfritt, men det er også et mykt materiale, så det riper lett. Hvis det skjer kan du reparere, pusse og polere benkeplaten – da blir den like fin som da den var ny. I Corian er det lyse plater som er mest populært, og da gjerne litt spettet.

Benkeplate i kompositt fra Silestone

– Nå har vi kommet til det midtre prissjiktet. Silestone er rett og slett stein som er knust til pulver, som så blir formet til en ny stein med farger og detaljer. Det er varmebestandig, vedlikeholdsfritt og porefritt, slik at mat og drikke trekker ikke ned i det. Noe av det som er fint med Silestone er at det er et fantastisk bredt utvalg i tykkelser og farger – også her er lyse nyanser spesielt populære.

Granitt benkeplate – og andre natursteiner

– Et eksempel på en god benkeplate i granitt er Lundhs Real Stone, som er et fantastisk materiale fra norske steinbrudd. Dette er larvikitt som kommer i forskjellige farger, tykkelser og overflater. Det er altså et stykke fjell som skjæres ut, poleres og så settes på kjøkkenet ditt. Ellers er alle benkeplatene fra Scan Granitt evigvarende – de har så god kvalitet at de har 25 års kvalitetsgaranti på alt arbeid som er gjort, og fem års uhellsgaranti.

Marmor benkeplate

– Dette er litt rimeligere enn stein, og det er et superspennende og vakkert materiale vi bruker for lite av i Norge. Marmor er en trend som har kommet for å bli, og det er et materiale som kan leve evig. Ulempen er at det trekker til seg farge, så det tåler for eksempel syre fra lime og sitron dårlig, og du vil få flekker etter kaffe og rødvin.

Dette er årets kjøkkentrender

Betong benkeplate

– Dette er rett og slett en støpt betongplate som gir et røft inntrykk. Fordelen er at den kan formes etter kjøkkenet. Ulempen er at betong er porøst, så den kan fort få flekker og riper. Og når du først har fått en flekk blir den der for alltid. Impregnerer du den med epoksy før bruk og polerer betongplaten din med jevne mellomrom, vil den se flott ut og vare lenge.

Slik støper du din egen benkeplate i betong

Mikrosement benkeplate

– Dette er et slitesterkt puss du får i alle farger, og som legges utenpå et annet materiale. Så hvis du for eksempel har en gammel benkeplate i laminat, kan du fornye med mikrosement – det fester seg til alt. Benkeplaten blir under fem millimeter tykk, og siden den lages på stedet får du ingen skjøter. Mikrosement får færre flekker og tåler vann bedre enn vanlig betong.

Bambus benkeplate

– Dette er et økologisk og vakkert materiale som er veldig in nå. Bambus er ikke en treplate selv om det ser sånn ut – det er en gressart. Den leveres også med forskjellige typer olje, alt ettersom du vil ha lys, honningfarget eller mørk benkeplate. Det er litt vedlikehold med tanke på oljing, men gjør du det jevnlig vil den holde seg flott i årevis.

Benkeplate i eik, valnøtt, ask, furu – og andre typer heltre

– Tre er vakkert, du får det i flere prisklasser og fargespekteret er enormt – fra helt lyst til helt mørkt, og du kan velge mellom ulike tresorter som gir forskjellig spill og struktur. Behandler du heltre med Osmo blir det ikke mer vedlikehold enn med en steinplate, og du får en silkeaktig og myk overflate som er utrolig slitesterk. Du kan også bruke olje med farge eller pigmentering, og det finnes beis og såpelut som gjør at du får en benkeplate som varer.

CoreStone benkeplate

– Dette er et smart alternativ for deg som ønsker corian, men som er på budsjett – CoreStone er nemlig sponplater som er belagt med tre millimeter corian på utsiden. De fås i seks farger, blant annet hvit, sement og marmor. En fordel er at CoreStone kan poleres i skjøtene slik at de nesten blir usynlige, og det ser ut som det er en hel plate.

Laminat benkeplate

– Denne typen benkeplater er de vi selger desidert mest av. Selv om laminat ligger i den laveste prisklassen, er det er et veldig bra materiale sett i forhold til hva du betaler. Her får du et enormt mangfold i farger og mønstre. I tillegg er kvaliteten nærmest legendarisk god – selv etter å ha jobbet med kjøkken i 30 år har jeg aldri fått en reklamasjon på laminat.

fibo hvitmarmor 800x480

Slitesterk laminat: Benkeplate Hvit Marmor. Foto: Fibo

Få drømmekjøkkenet ditt med Drømmekjøkkenet

Byggmakker hjelper deg med ny benkeplate – og nytt kjøkken

Når du skal ha et helt nytt kjøkken hjelper Byggmakker deg med å tegne det. Men som en ekstraservice kan du også få tegnehjelp når du kun kjøper benkeplate – i hvert fall hvis du skal ha en som er i en litt dyrere prisklasse. Og ifølge Shirley lønner det seg å bestille en kontrollmåling hvis benkeplaten din er kostbar.

drommekjokkenet gastro ek vitpigmenterad 800x480

Foto: Drømmekjøkkenet

– Da sender vi en av montørene våre til deg, og så produseres platen på millimetermål. Du kan kjøpe benkeplate i butikken og ta den med deg, men er det hjørner og skjevheter på kjøkkenet ditt lønner det seg å koste på seg et kontrollmål. Det kan bli litt mer ventetid, men det er det absolutt verdt. Kjøper du benkeplate i stein må vi alltid kontrollmåle.

Er du i tvil om hvilken benkeplate som passer på kjøkkenet ditt? Da bør du svinge innom til din nærmeste Byggmakker. Da får du hjelp av flinke fagfolk som loser deg trygt gjennom hele prosjektet ditt – for som Shirley sier: Vi har den beste servicen i landet!

– Det å montere en benkeplate er vanskelig, så om du ønsker hjelp av håndverkere kjenner vi de flinkeste der du bor. Den er jo noe du kommer til å se og bruke flere ganger om dagen, og da er det viktig at sluttresultatet på den nye benkeplaten din blir perfekt.

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.