K-Rauta-hero-banner
Artikler

Slik velger du riktig farge på huset ditt

Skal du male huset? Kanskje til og med ha en ny farge? Da gjelder det å ta et trygt og riktig valg. Men skal du gå for klassiske farger som hvit og brun, tradisjonsrike gul og rød, eller moderne sort og grå? La deg inspirere av Jotuns fargekart og Byggmakker-ekspertens tips til utemaling.

De fleste starter med å ta hensyn til husets arkitektur og historie når de skal velge farge på huset.

– Vi ser at gamle hus som sveitservillaer fremdeles er hvite eller røde, mens flere går for mørke farger på moderne funkishus, sier Hanne Alvestad, som er ekspert på maling hos Byggmakker Vågsbygd. Men først og fremst handler valg av husfarge om estetikk og hva du selv synes er fint.

– Her er det viktig at du liker fargen, men tenk også over hva naboen din har på huset sitt. Det skal gjerne passe inn i nabolaget.

Dette er årets trender på utemaling

Utemaling 800x480 Jotun dekkende Egghvit og Vestlandsrød (15)

Husfarger: Jotun dekkende Egghvit og Vestlandsrød. Foto: Jotun A/S.

Vi velger nøytrale husfarger

Hanne forteller at det ikke lenger er så mange som velger de tradisjonelle fargene fra «gamle dager» som gult, rødt, grønt og blått – i hvert fall ikke i de knalle variantene. Vi går heller for mer nøytrale og dempede farger utendørs.

– At fargene er mer dempet, gjelder jo også for trendene inne. I det hele tatt går det generelt ikke så mye farger på utemaling. Når det gjelder blått og grønt blander vi sjeldnere til et helt hus, men oftere til staffasje og ytterdører.

Nordmenn har i de senere årene hatt en grå hus-periode, og det er fremdeles populært. Når det gjelder grå utemaling har eksperten et tips:

– Styr unna de nøytrale gråfargene, som i dagslys fort kan se lyseblå ut. Velg heller varmere gråtoner for å unngå det.

Nå ser det derimot ut til at grått erstattes av mørkere toner som dempet sort og brunsvart, noe stadig flere velger. Om du går for et mørkt hus, kan du friske opp med en sprek farge på en hagebenk eller andre detaljer.

– Trå for eksempel til med en rød dør for å bryte opp litt, det er kjempefint! Det er likevel fremdeles hvitt det går mest av til husveggene – et trygt og klassisk valg.

– Men dette er kanskje spesielt for Sørlandet, sier Hanne med et smil. Dersom du vil ha en hvit fasade, anbefaler hun Jotun Optimal OptiWhite, som er spesialutviklet for hvite hus. Den er selvrensende og sørger for at huset holder seg hvitt og pent lenger.

Utemaling 800x480 Trebitt Rauland rød dør LR

Farger: Trebitt Rauland rød dør. Foto: Jotun A/S.

Jotuns fargekart for utemaling

At trendene på utemaling ikke endrer seg like fort som på interiør, er kanskje ikke så rart. De færreste ønsker jo å male huset oftere enn nødvendig.

– Det er heller ikke like mange farger å velge mellom på utemaling. Vi tar gode, trygge fargevalg når det gjelder noe så sjelden som å male huset, forteller Hanne.

Hvert år inspirerer Jotun likevel med nye fargekart på utemaling. Her er fargene nøye satt sammen, slik at du enkelt kan sette et personlig preg på huset og få fargene til å harmonere. Fargene føles moderne og tidløse på en gang.

– Fargekartene på utemaling er fint bygget opp. Når du har valgt hovedfarge, får du forslag om passende farger til blant annet vinduene, staffasjen og grunnmuren – som er en del av huset det er fort gjort å glemme.

– Hvilken farge har du valgt på ditt eget hus?

– Jeg bor i et rekkehus, så det var andre som valgte husfargen. Men hvis jeg kunne velge, hadde jeg gått for brunsvart. Jeg synes det er en fin farge, pluss at den er lettere å kombinere med bomullsfargen på vinduene.

Og når vi først er inne på vinduer – fargen på disse og andre detaljer på huset ditt kan gi hele fasaden ulikt uttrykk.

Utemaling 800x480 Jotun 0734 Brunsvart dør 8426 Dewy Green

Farger: Jotun 0734 Brunsvart, Dør 8426 Dewy Green. Foto: Jotun A/S.

Vi bruker mer av den samme fargen

Tidligere malte vi gjerne fasaden i én farge, og vinduskarmer og staffasje i en annen, slik at detaljene skilte seg ut fra husveggen. I det siste har tendensene gått mer mot både mørke vegger og karmer, som gir mykere overganger og en mer harmonisk helhet – særlig når man ser huset på avstand.

– Det er stadig flere som velger samme farge på karmer og vegg, slik at det bare er den lille hvite kanten fra vindusleverandøren som er hvit. Det er også mange som velger svarte eller brunsvarte vinduer.

Standardfargen på ferdigmalte vinduer er Jotun 1453 Bomull. Dessverre, mener Hanne, som mener at den ofte virker gul.

– Vi som jobber med farger vil heller ha klassisk hvit som standard, som er renere og lettere å kombinere. I dag er det heldigvis vanligere å få tilbud om klassiske hvite vinduer når man bestiller nye vinduer.

Utemaling 800x480 JOTUN 2006 Husmannsrød - JOTUN 0394 Varmgrå - JOTUN 1376 Frostrøyk

Farger: JOTUN 2006 Husmannsrød, JOTUN 0394 Varmgrå, JOTUN 1376 Frostrøyk. Foto: Jotun A/S

Maling er ikke bare maling

Utvalget på utemaling og beis er større enn noensinne, både når det gjelder fargene og behovene de dekker. Og i likhet med innemaling, finnes det ulike glansgrader i utemalingen. Ifølge Hanne er det i tillegg forskjell på hvor i Norge det går mest av de ulike typene maling.

– På landsbasis går det nok mest av Drygolin Pluss og Nordic Extreme, og det er nok fordi den er værbestandig og tåler mye hardt vær. I byen går det mer av Optimal, mens det på landet gjerne brukes Drygolin Oljedekkbeis.

Hjelp til å velge riktig utemaling

Alle trenger en makker. Så før du gjør noe som helst med utemalingen, anbefaler Hanne derfor at du tar turen innom nærmeste Byggmakker. For som vi alle vet – en god start er halve jobben.

– Da får du sett nøye på fargekart- og prøver, samtidig som du får tips og råd av erfarne og flinke fagfolk. Da kan du også velge blant et stort utvalg av utemaling. Det er viktig å bruke tid på å bestemme seg, for du skal tross alt male et helt hus. Selv om det føles godt når jobben er gjort, er det ikke så gøy at det er noe du vil gjøre igjen året etter, sier Hanne.

Og nettopp derfor velger de aller fleste å investere i utemaling av høy kvalitet.

– Med kvalitetsmaling kan du få mellom 10 og 15 års intervaller mellom strøkene. Og husk – hvis du ikke vil ta malejobben selv, kan Byggmakker gjøre den Fiks Ferdig for deg.

Utemaling-jotun-fire-farger-800x480

Fargecollage: Jotun 1392 Gul antikk - Jotun 1223 Høststemning - Jotun 0734 Brunsvart - Jotun 8426 Dewy green. Samtlige foto: Jotun A/S.

Alle trenger en makker!

Kom til oss i Byggmakker – vi er makkeren din, og her får du alt du trenger til prosjektet ditt.

Uansett om du har et stort eller lite prosjekt på gang, forenkler vi hverdagen din og legger alt til rette for at du skal lykkes. Hos oss får du høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester – til hyggelige priser.

Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enda enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.