K-Rauta-hero-banner
Artikler

Strømsparing – de beste og mest effektive tipsene for lommeboken din

I den senere tiden har vi opplevd å få rekordhøye strømregninger, og det ser ikke ut til at prisene vil synke med det første. Inntil 70 prosent av strømforbruket ditt går til oppvarming, og strømsparing er blitt mer aktuelt enn noensinne. Vi viser deg hvordan du med enkle grep får lavere strømregning – ikke bare nå, men også i fremtiden.

Vi har stort sett alltid vært heldige her i landet og hatt lave strømregninger. Det har ført til at de fleste av oss kanskje ikke har tenkt så mye på strømsparing.

sparstrom bm 800x480

– Spesielt i eldre og trekkfulle boliger kan det være mye å spare på å etterisolere, sette inn nye vinduer og dører, og montere romventilator og balansert ventilasjon. Du får en kostnad i dag, men i det lange løp er dette tiltak du sparer mye penger på og som vil lønne seg, sier selvbyggerkonsulent Vegard Tømmervold hos Byggmakker Tiller.

Her hans beste tips for strømsparing, og hvordan du enkelt kan redusere neste regning.

Isolasjon av vegger og tak sparer strøm

Å etterisolere vegger og tak er kanskje det beste tiltaket du kan gjøre når det gjelder strømsparing.

– Det er smart å etterisolere fordi du får mindre varmetap fra boligen din – når du holder bedre på varmen og sparer du strøm. Her er det viktig å påpeke at også du må ha på vindsperre også når du etterisolerer, da får du stoppet trekken. Hunton har for øvrig vindtett trefiberplate som er tilleggsisolerende, forteller Vegard.

Når du skal etterisolere bør du først og fremst ta loft, tak og vegger. Og hvis du har en kald kjeller bør du isolere bjelkelaget mellom etasjene.

– Det er ingen krav om at en proff skal gjøre dette. Så du kan isolere selv, men du bør være litt handy og vite hva du gjør.

sparstrom glava 800x480

Foto: Glava

Hos Byggmakker finner du isolasjon fra Glava, Rockwool og nevnte Hunton. Dette er gode leverandører som er kjent for kvalitet. Det betyr at uansett hvem av dem du velger, gjør du ingen “feil” – likevel er det noen små forskjeller.

Hunton har trefiberisolasjon, så den er fin med tanke på at den ikke klør og at du må ha på maske mens du holder på. Den har også markedets beste evne til å transportere og avgi fukt ut av konstruksjonen, hvilket gjør at den egner seg veldig godt til oppussing av gamle hus. Glava og Rockwool har mye av de samme egenskapene, og er rimeligere enn Hunton.

Hvor mye du sparer på å etterisolere kommer an på mange faktorer: Hvor gammel boligen din er, hvor mye du må isolere og hvor mange vinduer du har. I tillegg er spørsmålet om isoleringen du bruker er 5, 10 eller 15 centimeter tykk.

– Her er det ingen fasitsvar, men du kan enkelt få en strømsparing på en god del tusenlapper i året – spesielt nå som strømmen er dyr. Nå kommer det jo litt an på tidshorisonten din, men etterisolering er oppussing du vil tjene penger på etter hvert.

Her kan du lese mer om hvordan du etterisolerer – og hvor mye du sparer

Bytte til energibesparende vinduer og ytterdører

Hvis vinduene og ytterdørene dine er mer enn 20 år gamle, bør du sjekke dem – er de mer enn 30 år gamle, er sjansen stor for at det er på tide å bytte.

– Du finner fort ut om vinduer og dører må skiftes ut. Dersom de er vanskelige å åpne og lukke eller de trekker, får du mye varmetap. Da har du mye å vinne på å sette inn nye, og da helst vinduer med 3 lag, siden de isolerer best, forklarer Vegard.

sparstrom natre 800x480

Foto: Natre

Hvis vinduene i tillegg har punktert, er råtne og har mugg og rust på seg er det på høy tid å bytte. Men kan man gjøre det selv?

– Ja, det kan du, men det er et men. Det er et vanskeligere arbeid enn å etterisolere, så her ville jeg nok valgt en proff for at det skal bli gjort ordentlig.

Vinduene hos Byggmakker kommer fra Natre, Nordan, H-vinduet Fjerdingstad, Gilje, Uldal, Lyssand-Frekhaug, Røros Vinduer og Norgesvindu. Alle disse er norske produsenter som har levert vinduer til norske hjem i flere tiår, og holdbarhet og egenskaper er det ingenting å utsette på

– Her handler det mest om hvilket av dem du liker stilen og utseendet på. Du kan kanskje ta en ekstra titt på Gilje, da de har smarthusløsninger på noen av sine vinduer.

Slik velger du riktig terrassedør

ytterdøren anbefaler Vegard Swedoor, som har et bra sortiment med mange valgmuligheter i ECO-serien. Her får du ekstra god kvalitet og isolasjon på ytterdøren din.

sparstrom swedoor character dice eco 800x480

Ytterdør Character Dice Eco. Foto: Swedoor

– Det er vanskelig å anslå eksakt hvor mye strømsparing du får på å bytter ytterdør og vinduer. Som med etterisolering er det en del å spare over tid, og selv om det tar noen år vil du over tid tjene inn igjen det du investerte.

U-verdi – dette må du vite før du kjøper vinduer og ytterdører

Sett inn romventilator og balansert ventilasjon

Fordelen med romventilator og balansert ventilasjon er at de drar ut gammel og brukt luft, og trekker inn ny og frisk luft som er enklere å varme opp.

– Fordelen med disse er at de gir deg et bedre inneklima. Flexit Roomie bruker du til ett rom, mens Flexit balansert ventilasjon har ett aggregat til hele boligen, sier Vegard.

Begge fungerer slik at luften sirkuleres, og varmen gjenvinnes i stedet for å gå tapt – romventilatoren gjenvinner inntil 80 prosent av varmen, mens for balansert ventilasjonen er tallet på inntil 90 prosent.

– Det som er fint med romventilatoren er at den gjør mye av den samme jobben som balansert ventilasjon, men du trenger ikke å å ha et rom til aggregatet – eller ha lufterør i veggene. De er effektive, rimelig stillegående og avgir ikke mer lyd enn en varmepumpe.

Både romventilator og balansert ventilasjon passer i alle typer boliger, og spesielt hvis du har et eldre hus vil du få merkbart bedre luftkvalitet. Så er jo spørsmålet om dette er noe man kan montere selv?

– I teorien, ja – og da snakker jeg om romventilatoren. Her trenger du ikke engang elektriker, da den leveres med montert ledning og kontakt. Med balansert ventilasjon må det proffer til siden det skal legges rør, og det er ikke noe du bør prøve på egenhånd. Gjør du det selv, kan det fort bli veldig dyrt hvis du gjør en feil.

En artig gadget med flere av Flexit-produktene er at de er smarte, hvilket betyr at de kan styres via en app på telefonen eller nettbrettet.

– Appen heter Flexit GO, og her kan du blant annet sette på ønsket temperatur, og kjøling eller varming. I tillegg har de timerfunksjon, fuktsensor og du får beskjed om når det er på tide på bytte filter.

– Igjen er jo spørsmålet – hvor mye kan få i strømsparing på dette?

– Har du balansert ventilasjon kan du ifølge Enova i en enebolig på 180 kvadratmeter redusere det årlige energibehovet ditt med mer enn 5300 kWh. Med dagens strømpriser på 1,50 kroner og mer per kWh, kan du med andre ord spare minst 8000 kroner hvert eneste år.

Visste du at du kan få inntil 10.000 kroner i støtte fra Enova når du installerer balansert ventilasjon i boligen din?

Byggmakker hjelper deg med strømsparing!

Ifølge Vegard er vi blitt mer obs på å spare strøm enn vi var før, og mange av kundene i butikken hans spør om han har tips som gir lavere strømregning.

sparstrom bm 2 800x480

– Vi har mange supre tips og fine produkter som hjelper deg med strømsparing, som lys, panelovner, hvitevarer, vaskemaskiner og masse annet. Du kan også få tjenester som gratis sjekk av både vinduer og tak. Og selvsagt skaffer vi håndverkere som kan etterisolere, installere dører, vinduer og tak, og montere varmepumpe for deg.

Slik sparer du strøm med peis og vedovn

10 småtips til strømsparing i hverdagen

Dersom du ikke har planer om å pusse opp eller installere og montere isolasjon, dører, vinduer eller ventilasjon, er det likevel mye du kan gjøre for å redusere strømutgiftene.

  • Sjekk strømleverandøren dinStrømpris er en trygg tjeneste fra Forbrukerrådet.
  • Lim tetningslister på vinduer og dører – da reduserer du trekk.
  • Trekk for gardinene – de holder kulden ute og varmen inne.
  • Bytt til LED-lys – de varer lengre og bruker mindre strøm enn vanlige lyspærer.
  • Ta færre klesvasker – bruk klærne flere ganger, og vask kun full maskin.
  • Ikke bruk tørketrommelen – da sliter du også mindre på klærne.
  • Fyr opp i peisen eller ovnen – det skaper både varme og god stemning.
  • Trekk ut kontakten – TV, PC og spillkonsoll trekker strøm selv når de ikke er i bruk.
  • Skru av lys – både i rom du ikke er i, og ha færre lys der du er.
  • Luft raskt – da får du bedre inneluft enn om du lar et vindu stå på gløtt hele dagen.

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.