K-Rauta-hero-banner
Artikler

Hvilket tak skal jeg velge til huset mitt?

Vet du hvordan det står til med husets femte fasade – taket? Kanskje det er på tide å bytte? Her får du en full oversikt over hver enkelt taktype, fordeler, levetid og pris.

Taket er den delen av huset som er mest utsatt for klimapåvirkninger. Et tett og robust tak er derfor husets viktigste beskyttelse mot fuktighet og kulde.

– De fleste takprodukter har en levetid fra 30 år og oppover, men du bør alltid holde et øye med det – takstein kan knekke, det kan være bevegelser og revner, og spikere som jobber seg oppover. Så du bør kontrollere taket en gang i året, sier Vegard Tømmervold, som er selvbyggerkonsulent hos Byggmakker Tiller.

bm valg tak 1 800x480

Er konklusjonen at taket ditt bør byttes, må du finne ut hva slags tak som passer på huset eller hytta. Men aller først du tenke på takfallet og sjekke bæreevnen – det er nemlig stor forskjell i vekt på taktypene.

– Dette er spesielt viktig dersom du har hatt takshingel og ønsker å bytte til takstein, som er mye tyngre. Dette kan du undersøke ved å se på tykkelsen av takstolene på loftet.

På takstolene står det ofte om de er dimensjonert for stein eller ikke, men husene er som regel bygget for å tåle den tunge vekten. Skal du ha takstein må også taket ha en viss vinkel.

– For å være sikker, er det best at du rådfører deg med en håndverker. Ellers er det fritt frem å velge det du synes er finest.

Skal du legge tak? Dette sier ekspertene

Hos Byggmakker finner du et stort utvalg av tak

  • Takplater i stål og aluminium fra Arcelor og Isola
  • Takshingel fra Isola
  • Takstein fra Benders, BMI og Skarpnes
  • Tretak fra Alvdal og Talgø
  • Torvtak fra Isola (Platon)

Slik velger du riktig hustak

Du kan altså velge hvilket tak du vil ha, men det er ikke til å stikke under en takstol at noen passer bedre til bestemte hus og hytter. Stikkord her er gammelt og klassisk, eller nytt og moderne. Arkitektonisk bør tak og hustype stå i stil med hverandre.

bm valg tak 2 800x480

– Har du et gammelt hus med en viss stil er det viktig å ta vare på denne, og da er takstein det vanligste. De som har funkisboliger går gjerne for takplater. På hytter har torv blitt enormt populært.

Glem heller ikke å tenke på pris og budsjett, og den gode nyheten er at det finnes takstein blant de rimelige alternativene. Vegard guider deg gjennom hvilke tak du kan velge blant.

Lurer du på om du må bytte taket? Bestill gratis taksjekk her!

Takplater i stål og aluminium

Dette er plater som har ulike profiler og et utall varianter – brede og smale, i mange farger, med og uten “strø”, med bølger eller slette profiler. Noen takplater ligner takstein, og fra bakken er det ofte umulig å se forskjell.

Takplater er et lettere alternativ til takstein, og med en levetid fra 30 år og oppover. Prisen ligger på ca 150 kroner per kvadratmeter, hvilket er omtrent det samme som takstein.

Vedlikeholdet er enkelt – bare pass på at de er rene for mose. Om du har en lakkert plate som får en skade må du behandle denne, slik at det ikke dannes rust.

  • Vekt: Kun 3 til 5 kilo per kvadratmeter.
  • Takfall: Minst 10 grader for bølgeplater, og minst 15 grader for taksteinsplater.

Takshingel

Dette er det rimeligste taket. Takshingel kalles gjerne takpapp, men er laget av glassfiberarmert asfalt og har skiferstrø på toppen. Det er formskåret for å etterligne ekte takstein, men er et mye lettere alternativ.

Takshingel kommer i plater med forskjellige mønstre, og i tillegg har den flere farger som skifer, grå og svart. Fordelen er at den er rimelig, og kjapp og enkel å legge. Levetiden er mellom 20 og 30 år.

Med takshingel er det viktig at du tenker på vedlikeholdet. Det gjør du ved å fjerne mose med børste, eller skraper forsiktig slik at du ikke lager riper.

  • Vekt: 8 til 10 kilo per kvadratmeter.
  • Takfall: Minst 15 grader med underlagsbelegg – uten belegg minst 18 grader.

Skal du legge takshingel? Så enkelt gjør du det!

Takstein i betong

skarpnes valg tak 1 800x480

Skarpnes Flat i fargen Edelsort. Foto: Skarpnes

Disse får du i enkelkrum, dobbelkrum og flat. Betongtakstein er i glatt eller ru utførelse, og rødt og sort er de vanligste fargene. Det er et tett og bra tak med god kvalitet, det ser estetisk bra ut og er dessuten enkelt å legge.

Med dagens betongtaksteiner er det lang levetid – garantert 30 år, men de holder gjerne enda lenger. Prisen varierer fra merke til merke, og den koster fra 100 til 150 kroner per kvadratmeter.

Vedlikeholdet er enkelt, og stort sett består det av å skifte ut takstein som har sprukket. Som regel er det bare å trekke ut den som er ødelagt, sette inn en ny og sørge for at tilliggende takstein ligger der de skal.

  • Vekt: Mellom 45 og 50 kilo per kvadratmeter
  • Takfall: Minst 15 grader.

Takstein i tegl

bmi valg tak 1 800x480

Hollander-V er en hollandsk tegltakstein med en forventet levetid på mer enn 75 år! Foto: BMI

Dette er rett og slett brent leire, og den lages i Sverige, Danmark og Nederland. Tegltakstein ser flott ut – ubehandlet er den teglrød, og behandlet får du den i flere farger.

Teglstein er den ubestridte vinner når det gjelder levetid. Den kan vare så lenge som 75-150 år, noe du kan se på gamle bygninger der teglen fremdeles ligger. Derfor koster også teglstein omtrent det dobbelte av betongstein.

Den finnes både ubehandlet og med glasering. Sistnevnte gir et veldig eksklusivt og fint uttrykk, samtidig som den blir enda mer holdbar. Med glasert tegl vil dessuten snøen skli lett av – det betyr at du må huske å montere snøfangere.

  • Vekt: Omtrent 40 til 50 kilo per kvadratmeter.
  • Takfall: Minst 22 grader.

Tretak

talgo valg tak 1 800x480

Klassisk tretak fra Talgø som er vakkert, varig og miljøvennlig. Foto: Talgø

Disse er som regel laget av lerk, gran, furu og osp, og kan være enten spon, flis eller hele bord. Tretak veier lite sammenlignet med for eksempel takstein, og kan derfor egne seg dersom du har tynnere takstoler.

Tak i spon og flis har en levetid fra 20 til 50 år, og ofte lenger hvis undertaket er impregnert. Hele bord kan vare enda lenger – dette vil jo variere med kvaliteten på materialene du velger.

Med tretak følger det en del vedlikehold. Det kan settes inn med tretjære, linolje eller oljebeis, som er effektivt mot sol og sprekker. Vær også nøye med å inspisere taket jevnlig, og reparer skader og råtnende treverk umiddelbart.

  • Vekt: Avhenger type tretak, men uansett mye mindre enn takstein.
  • Takfall: Minst 15 grader på spon og flis, minst 22 grader på hele bord.

Torvtak

Denne typen tak har nordmenn brukt i århundrer, men i våre dager ser vi det mest på hytter i fjellet. Torvtak er vakkert, og det har gode isolasjonsegenskaper – om vinteren holder det på varmen, og om sommeren sørger det for at det blir svalt. I tillegg demper det lyd.

Torvtak er relativt rimelig i anskaffelse, men det er lite men: Taket ditt må være beregnet for torv, da det kan veie opp til fire ganger så mye som takstein. Dette gjelder spesielt når det regner og ved snøsmelting, da torvtak suger mye vann.

Er du flink med vedlikeholdet kan et torvtak holde seg fint og grønt i 50 år. Skal du få det til å vare så lenge må du erstatte jord og torv som blåser av eller renner vekk, og da særlig ved mønet. Torvtaket bør dessuten klippes, kalkes og gjødsles en gang i blant.

  • Vekt: Fra 150 til 250 kilo per kvadratmeter.
  • Takfall: Maks 27 grader.

Her kan du se og søke på alle takene hos Byggmakker

Har du taket på tak, eller skal Byggmakker legge det for deg?

Hvis underlaget er helt og uten skader, er det som regel enkelt å legge tak. Men du skal vite hva du gjør, slik at du får glede av taket ditt i mange tiår fremover.

– Forskjellen på hvordan du gjør det er gjerne ikke veldig stor. Uansett om det er takstein i betong eller tegl, takplater eller takshingel, er fremgangsmåten stort sett den samme. Det er bare avstanden og tykkelsen på taklektene som må være tilpasset det du skal legge. Med tre og torv kreves det litt mer forkunnskaper før du setter i gang, forklarer Vegard.

bm valg tak 3 800x480

Enten du bare skal reparere eller må oppgradere hele taket, er det omfattende prosjekt. Så kanskje det kan være lurt å bruke proffe håndverkere?

– Er du i det minste tvil om hvordan du legger nytt tak, bør du benytte deg av fagfolk. Det kan Byggmakker hjelpe deg med – vi har store utstillinger med tak i mange former og farger. I tillegg kjenner vi de beste håndverkere der du bor, og vi er med deg gjennom hele prosessen til du har Fiks Ferdig Tak. Så det er bare å komme innom for en takprat!

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.