K-Rauta-hero-banner
Artikler

Legge takshingel – så enkelt gjør du det selv

Takshingel er fremdeles mye brukt, og da kanskje spesielt på hyttene våre. Det er det mange gode grunner til – blant annet er den rimelig, veier lite, krever minimalt med vedlikehold og kan vare i mer enn 30 år. Dessuten er det enkelt å legge takshingel, så hvorfor ikke gjøre jobben selv? Vi forteller deg hvordan.

Når vi snakker om takshingel, er det stort sett Isola sin det dreier seg om. Den ene årsaken til det er at de har vært “hoffleverandør” av takshingel i mer enn 60 år. Den andre årsaken er at den er rask og enkel å jobbe med.

– Det er helt riktig. Å legge takshingel er en enkel prosess som krever lite verktøy, så dette er en grei jobb for både mannen og kvinnen i gata, sier tømrermester og proffselger Haakon Kristoffersen hos Byggmakker Eiker.

isola hvordan montere takshingel 3 800x480

Foto: Isola

Med andre ord – dette er noe du klarer alene, men er dere to blir det blant annet lettere å få shingelen opp på taket. Og så blir det jo hyggeligere. Men hvor lang tid bruker man på “et tak”?

– Det kommer an på om alt er klart for å sette i gang, og om dere skal legge nytt eller oppå gammel takshingel. Generelt sett, er dere to personer på en enebolig vil det ta dere omtrent én helg.

Må du ha nytt tak? Bestill gratis taksjekk her!

Takshingel – dette må du tenke på

Som i alle andre prosjekter er det ikke bare å gyve løs på oppgaven. Det gjelder å planlegge godt, og ikke minst vite om du faktisk kan ha shingel på taket ditt.

– Shingel kan legges på takvinkler ned til 15 grader. Er den mellom 15 og 18 grader, må du bruke et underlagsbelegg. Er den mer, kan du legge den rett på. Sjekk også at takshingelen du kjøper er fra samme produksjonsdato, så unngår du nyanseforskjeller, forklarer Haakon.

Takshingel har en stor fordel, og det er at du kan legge ny oppå den gamle. Dog er det ikke bare å smekke den på og håpe på det beste. Det aller viktigste her er at den nye shingelen har samme byggehøyde som den gamle. Er du i det minste tvil må du fjerne den gamle shingelen.

– Du kan legge kuttet, rett eller Swing om hverandre – det er kun skrå som må ha skrå under. Kan du legge den nye på den gamle, må du gå nøye over og ta vekk mose og skitt, og sjekke at det ikke er råte under takshingelen rundt piper, beslag og gjennomføringer. Finner du utslitt shingel, kan du eventuelt fjerne og pappspikre den.

isola hvordan montere takshingel 5 800x480

Forsøk Isolas beregningsprogram

Så er det utstyret du trenger for å legge takshingel, og den gode nyheten er at du sannsynligvis har det meste fra før.

– Det du trenger er hammer, pappspiker, meterstokk, kniv, krittsnor, fugemasse, eventuelt varmepistol og tubelim til denne hvis du legger når det er kaldt.

Men akkurat det er noe Haakon råder deg til ikke å gjøre. – Det er en fordel å ikke legge takshingel på høsten og vinteren, men helst på våren og sommeren når det er varmt – da unngår du å måtte bruke tid på å varme opp klebefeltet for å få ønsket klebing og tetting. Sørg også for at pappspikrene er lange nok – de skal gå gjennom undertaket, hvis ikke kan shingelen løsne. Hvis du er usikker på noe, er det bare å spørre oss i Byggmakker.

Hvilket tak passer best til huset ditt?

Hvordan legge takshingel – steg for steg

Før du setter i gang, har Haakon et godt råd til.

– Og det er at du leser monteringsanvisningen nøye, og følger leverandørenes anbefalinger. De har detaljerte steg-for-steg-instruksjoner, og er veldig greie å bruke. Det finnes for øvrig flere typer takshingel, men den gode nyheten er at de stort sett har samme fremgangsmåte.

isola hvordan montere takshingel 1 800x480

Foto: Isola

  • Start midt på taket nede ved takrennen, og legg takfotplaten på langs. Bruk krittsnoren og sett opp en loddlinje midt på takfotplaten, og legg deretter den første takshingelplaten oppå takfotplaten.
  • Bruk alltid fugemasse ved takfot, i kilrenner, og mot beslag og gjennomføringer.
  • Pass på at den første linjen ligger rett på krittsnoren slik at du også får en rett linje til gavlen, og etter det er det bare å legge platene opp til mønet. Så jobber du deg ut på sidene.
  • En viktig tommelfingerregel er at all spikring skal være usynlig, og de må settes på riktig sted slik at du unngår lekkasje. Vanligvis er dette omtrent 2,5 centimeter over innsnittet.
  • Når du har lagt begge sider og du skal ha på takfot-/møneplaten, må den deles i tre deler og legges med overlapp bortover hele mønet. Dette er en enkel prosess, og hvordan det gjøres ser du i monteringsanvisningen.
  • Har du tak uten pipe er dette alt. Har du tak med pipe må du følge anvisningen når det gjelder takshingel mot beslag, da disse er litt forskjellige avhengig av leverandør.
  • Er det kaldt, bruker du varmepistol – i hvert fall på den første rekken mot fotplaten, og mot piper og beslag. Vi gjentar: Kan du unngå å legge takshingel i kaldt vær, er det best.

Her kan du se film om hvordan du legger Isola Takshingel

Her kan du se film om hvordan du legger Isola Takshingel

Byggmakker kan legge takshingelen for deg!

Når du først har lagt takshingel, klarer den seg stort sett selv. Men ifølge Haakon er det alltid lurt å sjekke et par ganger i året for å se om alt står bra til.

– I utgangspunktet kalles takshingel vedlikeholdsfritt, men som med alt annet blir det slitt etter hvert. Uansett hva slags tak du har bør du se over, og sjekke på høsten og våren – når du har fjernet is kan du fort skade taket. På høsten er det smart å få vekk løv fra tak og takrenner.

Dersom det bare er småtterier kan du fikse mye selv med taklim. Takshingel kan også få mose og alger, spesielt hvis det ligger nordvendt og skyggefullt. Da må du koste vekk og vaske med vann, så du hindrer ny tilgroing. IKKE bruk høytrykkspyler!

– Finner du noen større skader bør du få fagfolk til se på det. Skader på taket kan bli dyrt å reparere hvis det får renne inn vann.

Og apropos fagfolk – hvis du ikke liker deg i høyden eller har lang vei til hytta, kan Byggmakker hjelpe deg med å legge takshingel.

– Det kan vi! Kom til din nærmeste Byggmakker og se på mulighetene du har, så hjelper vi deg med å velge riktig takshingel, farger og mønstre. Vi har også en tjeneste som heter Fiks Ferdig Tak, der vi formidler de beste lokale håndverkerne som gjør jobben for deg.

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.