K-Rauta-hero-banner
Artikler

Bygg din egen hagestue

Drømmer du om å bygge en hagestue som kan forlenge utesesongen så mye som mulig? Med PlusConcept fra Talgø blir det både enkelt og morsomt å gjøre drømmen din til virkelighet.

En hagestue fungerer som et ekstra rom utenfor husets fire vegger som forlenger sommeren med flere måneder, avhengig av hvor godt isolert den er. 

– Det har blitt veldig in å ta med seg stua ut. Jeg vet ikke hvorfor folk ikke har gjort det før, men det er definitivt mye enklere i dag, sier Vegard Tømmervold, selvbyggerkonsulent hos Byggmakker på Tiller i Trondheim.

talgo plusconcept graa 800x480

Han referer til det modulbaserte byggesettet PlusConcept fra Talgø, som gjør at du enkelt kan oppfylle drømmen om hagestue, pergola eller utebod i hagen. De fiks ferdige modulene er bygget av vedlikeholdsvennlige materialer fra MøreRoyal, ferdig fargesatt i grå eller brun. 

Se alt fra Talgøs PlusConcept her

Design hagestua som du vil

– Talgø PlusConcept er ferdige elementer det bare er å klikke sammen som Lego. Her får du gode og trygge løsninger du kan bygge selv, og du er ikke avhengig av å leie inn en snekker.

Om det er like enkelt å bygge som Lego kommer vi tilbake til. Det som er sikkert er at de ferdige veggene kommer i mange ulike utførelser, slik at du kan bygge akkurat den hagestua du ser for deg.

talgo plusconcept brun 800x480

– Veggene kan du få helt tette, med vindu eller med spiler om du vil. Du kan velge skyvedør i to ulike bredder, eller en ytterdør hvis du skal ha kombinert hagestue og bod. Taket er også ferdig, det eneste som mangler er takpapp oppå. Det finnes masse ferdige løsninger, men hvis du ikke liker noen av standardmodellene kan du designe din egen hagestue i 3D byggmodul fra Talgø

talgo plusconcept ipad 800x480

*– Hvor enkelt er det egentlig å bygge sin egen hagestue? *

– Det kommer jo an på hvem du spør. En med 10 tommeltotter vil nok ikke synes det, men spør du meg får du det ikke så mye enklere enn dette. Hvis du har litt interesse for oppussing og snekring bør det ikke være noe problem, sier Vegard. 

Det lønner seg altså være litt nevenyttig. Det vil også lønne seg å være to personer når dere bygger, så det blir lettere å håndtere alle delene. Når det er sagt, får dere det til i løpet av to-tre dager. 

Så enkelt bygger du hagestua 

Start med underlaget Som med alt annet krever det litt forarbeid før du kan bygge selve hagestua, og det aller første du må gjøre er å sørge for at underlaget er helt flatt og jevnt, stabilt og godt drenert. Du må nemlig bygge en terrasse eller platting med gulv som du kan sette hagestua på. Vil du bygge plattingen litt opp fra bakken, kan du lage pilarer av for eksempel lecablokker eller støperør. 

Bygg hagestua med ferdigelementer Når terrassen eller plattingen er på plass, begynner den morsomme jobben – å bygge selve hagestua. Med enkle forklaringer trinn for trinn, er det bare å følge bruksanvisningen for å få et godt resultat. Du har mest sannsynlig det du trenger i verktøykassa allerede. 

– Dette får du til med en skrumaskin og skruer. På MøreRoyal er det viktig at du bruker syrefaste skruer, det anbefales av leverandøren, sier Vegard. 

I tillegg til en elektrisk skrutrekker, bør du ha vater og sag – til når du skal kappe plattingen. Det vil også være kjekt å ha en liten boks med olje for å kunne gå over flekker, og en svamp og pensel for påføring av oljen. 

– Hvis du må kappe noe, må du behandle kuttlinjen. Da bruker du en malekost eller bare dypper flaten i oljen slik at det trekker inn i treverket. MøreRoyal har sin egen olje som leveres i samme farge som materialene.

talgo plusconcept brun med hus 800x480

Nyt det nye uterommmet Når du har bygget ferdig hagestua kan du lene deg tilbake og nyte det flotte arbeidet du har utført, og innrede som du vil. Det beste av alt er at du slipper maling eller beising, faktisk trenger du ikke å etterbehandle på mange år. Alt treverk fra MøreRoyal er både trykkimpregnert og kokt i fargesatt olje, noe som gjør at treverket får et trendy og rustikt utseende som bare blir finere med årene. Du kan likevel opprettholde fargen om du ønsker det.

– Hvis du vil kan du gå inn med klar treolje for å få frem fargepigmentet igjen. Går du over med samme farge vil den bli veldig mørk, så vi anbefaler en fargeløs olje for å trekke frem den opprinnelige fargen. 

talgo plusconcept brun bod 800x480

Bygge selv eller ikke? 

Ble du inspirert til å bygge din egen hagestue? Eller kanskje du heller vil ramme inn hage og uteplass med levegger, rekkverk og gjerder? Da bør du ta turen innom din nærmeste Byggmakker for god hjelp. Det gjelder også om du ikke vil eller kan bygge hagestua selv. 

– Vi på Byggmakker kan hjelpe til med hva som helst, om du trenger hjelp til å tegne eller bare vil se på utstillingen vår. Og med Fiks Ferdig-konseptet vårt formidler vi de beste lokale håndverkerne til deg.

Her er også 8 tips til hvordan du bygger en levegg

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.