K-Rauta-hero-banner
Artikler

Også du kan bygge terrassen din selv!

Selvgjort er velgjort, heter det – og få ting er mer velgjort enn en selvgjort terrasse. Men hvordan skal du klare å bygge terrasse når du har ti tommeltotter, få eller ingen kunnskaper om snekring, ikke vet opp ned på en hammer og tror at drill kun er noe garden gjør? Det er da Byggmakker kommer med en hjelpende hånd – eller håndverker, hvis du ønsker det.

Alle ønsker sol og sommer på egen terrasse. Men i iveren etter å nyte den varme årstiden har mange gått på en liten smell fordi de har gått for fort frem. Det er nemlig noen ting du må tenke på før du setter i gang med byggingen.

– I første omgang er det dette med planlegging, og at terrassen blir for stor eller for liten til huset – den må jo stå i stil. Nå som man ikke trenger å søke om tillatelse lenger bygger ofte folk uten tanke for hvordan det ser ut, bare de får en stor terrasse. Skiss opp og tegn terrassen i målestokk, slik at du ser hvordan den vil se ut på fasaden, forteller proffsjef Åge Haugen hos Byggmakker i Bø. 

Han er verdt å lytte til når det gjelder å bygge terrasse og platting. Åge var nemlig tømrer i 20 år før han begynte i Byggmakker. 

– Så må du tenke på dimensjonering av bjelkelaget. Mange har for langt spenn mellom bjelkene, og hvis du i tillegg har for tynne terrassebord svaier de når du går på dem. Gå derfor gjerne opp en dimensjon på både bjelker og bord. Det er heller ikke uvanlig å gjøre et dårlig grunnarbeid. Undersøk hvordan grunnen er, for eksempel om det er fjell under eller om den er utsatt for tele.

Et annet godt råd er om du ønsker å bygge tak over terrassen: Da må du ha ordentlig fundamentering, så bruk gjerne litt ekstra penger nå slik at du kan lage et overbygg senere.

– Og skal du lage en stor terrasse med levegger kan du kanskje ta en prat med naboen først, så du beholder vennskapet, smiler Åge.

Se vårt utvalg av terrassebord her

Bygge terrasse eller platting?

I henhold til de nye byggereglene behøver du ikke å søke om byggetillatelse hvis plattingen eller terrassen er mindre enn en halv meter over eksisterende terreng. Siden den ligger lavt slipper du også avstandskravet, og du kan derfor bygge nærmere nabogrensen enn fire meter. Det kan likevel være smart å sjekke reglene på nettsidene i kommunen din. 

Men hva er egentlig forskjellen på å lage terrassen på betongsøyler, fremfor å bygge en platting som hviler på bakken? Er det noen fordeler eller ulemper?

– En platting tåler at du ikke har gjort så godt grunnarbeid. Om den løfter seg litt på vinteren, vil den sette seg igjen. En terrasse på betongsøyler er stødigere, dersom du har gjort godt grunnarbeid med graving og isolering av søylepunktene. I vanlig bruk merker du ikke forskjell, bortsett fra at plattingen kanskje kan bli litt skjev og ustødig etter hvert, sier Åge.

Slik bygger du terrasse på betongsøyler

Etter hvert som du har fått verktøy og materialer i hus, kan byggingen begynne. Ta gjerne en titt på Åges huskeliste, så du vet du ikke har glemt noe. Da er vi klare til å kjøre i gang:

Grunnarbeid Som Åge har nevnt – her i Norge har vi tele mange steder. Det betyr at du enten må bygge på pilarer som står på telefri dybde, eller bruke egnet isolasjonsmateriale på grunnen. Hvis du skal bygge på fjell eller en fylling av drenerende masser er ikke tele noe problem.

Støpe pilarer

Støpe pilarer

Grav hull eller bruk jordbor ned til telefri dybde – avhengig av hvor du bor er dette mellom 0,8 og 1,5 meter. Sett ned støpesylinderne og fyll så inntil dem med grus. Deretter gjør du klar avstandsklosser som holder stolpeskoene i riktig høyde. Fyll sylinderne med betong, og stikk ned et par armeringsjern og en stolpesko som er tilpasset dragerne du skal bruke. Pass på at stolpeskoene er i riktig retning med tanke på dragerne.

Bærende konstruksjon

Bygge terrasse - Bærende konstruksjon

Bruk vater og sjekk nøye at dragerne ligger vannrett, og skru dem fast i stolpeskoene. Husk å kun bruke rustfrie skruer.

Liten skrue kan velte stor terrasse – les om hvilke du skal bruke når du bygger

Bjelkelag

Bygge terrasse - Bjelkelag

Legg bjelkelaget på tvers av dragerne med senteravstand som er tilpasset gulvet du skal legge: Har du 21 millimeter terrassebord er maks avstand 40 centimeter. Med 28 millimeter terrassebord kan du ha 60 centimeter. Bruk beslag når du skrur bjelkelaget fast til dragerne.

Legge gulv

Bygge terrasse - legge gulv

Skru terrassebordene fast i bjelkene. Trykkimpregnerte materialer krymper når de tørker, så hvis de er nyimpregnerte og våte kan du montere dem løst inntil hverandre. Du kan også bruke den tynneste delen på meterstokken som avstandskloss. Sjekk med rettesnor for hvert fjerde bord, og legg en liten glipe inn mot veggen. Når du legger det ytterste gulvbordet, husk å ta hensyn til om bordet i forkant skal ligge i flukt med eller under gulvet.

Ta et vinkelmål og merk med krittsnor før du renkapper gulvbordene. 

Overflatebehandling

Bygge terrasse - overflatebehandling

Når terrassen er ferdig og materialene har tørket, bør du etter hvert behandle dem med beis eller olje, også på kappflatene – hvis du da ikke har valgt vedlikeholdsvennlig. Da unngår du flising, sprekker og grått treverk. Husk at selv om Royal og Kebony er vedlikeholdsvennlig, bør du behandle kappflatene på disse. 

Her kan du lese mer om årets terrassebordtrender – og hvordan du vedlikeholder

Rekkverk Bygge terrasse - rekkverk

Ta med i beregningen når du bygger terrassen at det ferdige rekkverket skal være 100 centimeter høyt hvis terrassen er 0,5 meter eller mer over terrenget. Bruk impregnert furu i 36x73 millimeter til stendere. Skjær ut hakk i gulvbordene der de skal være, og skru én stender fast til annenhver gulvbjelke. 

Skru et 28x120 millimeter gulvbord fast øverst på stenderne. Bruk vater eller loddsnor, slik at de blir rette. Så skrur du fast rekkene, for eksempel 48x48 millimeter under støttebordet, og en topprekke som skråskjæres i 45 grader i hjørnene.

Glassrekkverk på terrassen? Kast deg på trenden!

Trapp

Bygge terrasse - trapp

Det enkleste er å kjøpe ferdige trappevanger som festes til gulvbjelkene og hviler på betongheller på bakken. Til trinnene bruker du 36 eller 48 millimeter tykkelse. 

De vanligste terrassebordene Som med det meste annet du kjøper, kommer også terrassebord i flere prisklasser. Pris og kvalitet henger sammen, og jo dyrere, desto mindre vedlikehold. 

CU-impregnert furu Disse har en grønntone, og blir grå og sprekker opp hvis de ikke behandles. CU-impregnert furu legges som våte materialer, og krymper litt. Ikke beis før det har gått et par måneder, og deretter kan du gjøre det hvert tredje år. Eventuelt kan du olje hvert år.

Royal Dette er CU-impregnert furu som er tørket ned og kokt under trykk i pigmentert olje, som dermed trenger inn i bordene. Royal må etterbehandles etter tre til fire år med Royalolje.

Termo Kan være både ask og furu. De er varmebehandlet i 210 grader, og har en glatt eller rillet overflate. Siden Termo er endepløyd kan de monteres uten synlige skruer. Ubehandlet blir den etter hvert sølvgrå, så hvis du vil beholde den gyldne fargen må du bruke spesialolje fra Osmo.

Kebony Kebony er laget av FSC-sertifisert furu som er behandlet med et biobasert, fornybart innsatsstoff. Den patenterte Kebony-teknologien gir et unikt tremateriale med lang holdbarhet og eksklusivt utseende, og du trenger ikke å gjøre annet vedlikehold enn vanlig rengjøring. Kebony er bærekraftig, leveres i brunt og utvikler en sølvgrå patina over tid. 

Kompositt Fiberon kompositt er eksklusive vedlikeholdsfrie terrassebord av ypperste kvalitet som gir deg en vakker terrasse i årevis, og du får 25 års garanti på flekk, bleking og ytelse. Bordene har unik beskyttelse, holdbarhet og slitestyrke, og krever ingen beis, olje eller maling – det holder med vask og rengjøring ved behov. Med Fiberon er det ingen fliser og sprekker, og det er i tillegg miljøvennlig og består at hele 94 prosent resirkulert materiale

Video: Slik bygger du terrasse og utebenk i Fiberon

Gjør det selv, få litt hjelp eller få det gjort

Hvor lang tid bruker man på å bygge en terrasse? Dette er selvsagt avhengig av størrelsen, men hvis vi skal ta utgangspunkt i en terrasse på 30 til 40 kvadratmeter? Åge har svaret:

– En proff vil bruke en dag på graving og fundamentering, og så to til tre dager på selve terrassen. Etter det kommer det an på utførelsen, altså om du skal ha rekkverk og så videre. Dersom du skal gjøre det selv må du nok doble tiden, og kanskje mer enn det.

Hvis det nå skulle vise seg at du har gapt over for mye, er det ingen grunn til å fortvile: Byggmakker kan hjelpe deg med absolutt alt, også beregning og kapping av materialer, og hele veien er du i trygge hender hos ekte fagfolk. For i likhet med Åge er nemlig alle du møter hos varehusene til Byggmakker fagfolk. Det betyr at du får gode råd med på kjøpet til allerede hyggelige priser.

– Det er bare å komme inn til en av våre medarbeidere. Det kan jo være lettere å snakke med oss enn å lese i en brosjyre – eller en artikkel på nettet, smiler han.

– Du som er tømrer – du har kanskje bygget din egen terrasse?

– Det har jeg! Da jeg bygde hus for 30 år siden brukte jeg vanlige terrassebord på 20x95 millimeter, som man jo gjorde på den tiden. Så byttet jeg ut til vanlig CU-impregnert furu på 28x120 millimeter, som er en fin dimensjon til terrassen – men krever en del vedlikehold. Til slutt endte jeg opp med Megawood. Nå har jeg hatt det i syv år, og det er fortsatt helt strøkent. Det holder å spyle det på våren, så holder det seg fint gjennom hele sommeren, avslutter Åge. 

Når du skal bygge terrassen din kan du velge om du vil gjøre alt, litt eller ingenting selv. Hvis du går for sistnevnte alternativ får du hjelp med det også - Byggmakker kjenner nemlig de beste håndverkerne der du bor. 

Her kan du lese mer om årets hagetrender

Åges huskeliste når du skal bygge terrasse

 • Håndsag
 • Elektrisk kapp- og gjærsag
 • Hammer
 • Blyant og meterstokk
 • Vinkel
 • Rettesnor
 • Vater, gjerne laservater
 • Rettholt
 • Skrudrill med bits
 • Stikkspade
 • Støpespade, blandemaskin

Finn din nye drill her

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.