K-Rauta-hero-banner
Artikler

Utebod byggesett – så enkelt gjør du det!

Fordelen med et bod-byggesett er at vi som har ti tommeltotter kan påberope oss å være handy, og høste beundrende blikk for våre egenskaper som snekker fra familie, venner og naboer. En utebod er nemlig enkel å bygge, og du gjør det i løpet av en helg.

Er det én ting vi aldri får nok av, er det lagringsplass. Og der det kan bli dyrt å bygge ut huset, gir en bod deg mye plass for lite penger.

– Det beste med en utebod er at du får ryddet unna rotet en gang for alle. Gressklipperen, snøfreseren, grillen, hagemøblene, dekk, sykler, verktøy og redskaper som stues vekk under trapper og terrasser, får endelig et fast sted å være, sier Ann-Helen Torp, som er selger på hage og sesong hos Byggmakker Tiller.

I de senere årene har hun solgt stadig flere uteboder som står i hagene utenfor de tusen hjem, ikke minst fordi det etter hvert har blitt mange ulike byggesett du kan velge blant.

– Tidligere var gjerne bodene kjedelige og ikke så pene å se på, men nå er mange av dem til og med designet av arkitekter. Så hos oss finner du mange flotte og praktiske uteboder.

Ester 800x480

Modell Ester. Foto: Arnøy Engros

Men, før du tar turen til din nærmeste Byggmakker er det spesielt én ting du må vite. For har du lov til å bygge bod i hagen din?

Få orden i hagen med en redskapsbod

Utebod, byggesett, lover og regler

Så lenge du ikke går ut over utnyttelsesgraden på tomten, kan du sette opp en utebod på opptil 50 kvadratmeter inntil én meter fra nabotomten uten å søke om byggetillatelse. Hva utnyttelsesgraden er, kommer an på hvor du bor. Dersom du er usikker på om du kommer til å overskride denne eller andre lover og regler, bør du ta kontakt med kommunen før du setter i gang.

Det er nemlig ditt ansvar å være trygg på at uteboden din ikke strider mot kommunens planer. I tillegg må boden være satt opp i henhold til plan- og bygningsloven. Du må også sjekke at du ikke bygger over vann- og avløpsledninger, kabler og om det er eventuelle tinglyste heftelser på eiendommen din.

Selv om du har alle tillatelser til å bygge utebod, kan det være greit å ta en prat med de som bor nærmest tomten din om prosjektet ditt, slik at du beholder det gode naboskapet.

Kanskje du kan invitere på grillfest når byggestøyen har lagt seg og boden er ferdig?

Hva bør du tenke på før du velger utebod og byggesett?

I tillegg til kommunale lover og regler, er det noen småting du bør ha i bakhodet, og det aller første er hvilke behov du har.

– I første rekke går det på størrelsen. Hva skal du lagre der, er det kun hageredskaper eller er det hagemøbler og kanskje enda mer?

Ann-Helen tipser deg om at det kan være greit å gå opp en størrelse, rett og slett fordi man har flere ting enn man tror.

– Velg gjerne en utebod med doble dører, slik at det er enklere å ta ting ut og inn. I tillegg bør den jo passe til huset – de fleste velger bod som har samme stil, og setter den inntil som en forlenging. Det kan faktisk være med på å øke verdien på huset ditt. Og mal gjerne boden i samme farge som huset, slik at de harmonerer.

Dette er jo mange “krav”, men heldigvis finnes det uteboder i nær sagt alle stiler, farger og utførelser.

– Det finnes boder med skråtak, funkisboder med flatt tak og metallboder – som jo er vedlikeholdsfrie. Dessuten kan du velge om du vil ha vindu eller ikke. Har du med, kan du anvende uteboden som et ekstra rom, kanskje et hjemmekontor? Hvis du i tillegg isolerer, kan den brukes året rundt.

Vi har tatt en tur på lageret hos Ann-Helen, og der har hun funnet frem noen godbiter.

Her kan du se Byggmakkers utvalg av redskapsboder – og andre boder

Talgø PlusConcept – royalimpregnerte byggesett

Aller først, hva er royalimpregnering?

– Det betyr at kledningen både er impregnert og kokt i olje. Fordelene er at dette gir mindre krymping og sprekking i bordene, enklere vedlikehold, lengre holdbarhet og veldig god råtemotstand, forklarer Ann-Helen.

Talo plusconcept bod gra 800x480 2

Sportsbod 1855. Foto: Talgø

Talgø kaller sine uteboder for multibod, hvilket kan være smart da det jo ikke er gitt du skal ha redskaper i dem. Multibodene deres heter 1852, 1853, 1854 og – du gjettet det – 1855. Og som tallene antyder, øker bodene i størrelse.

  • Multibod 1852 er 7,1 kvadratmeter og har god plass til tross for størrelsen.
  • Multibod 1853 er 10,3 kvadratmeter og har egen plass til sykler under tak på utsiden.
  • Multibod 1854 er 13,5 kvadratmeter og har to dører, den ene er dobbel.
  • Multibod 1855: 17,7 kvadratmeter og har også to dører, og den kan deles i to rom.

Talo plusconcept bod brun 800x480 1

Sportsbod 1854. Foto: Talgø

– Talgø har et stort utvalg, og dette er flotte boder i funkisstil som passer i alle hager. De har gode oppbevaringsmuligheter og er fine i størrelsen. Multibodene er i robust materiale og har super kvalitet, og de lager også hagestuer som er royalimpregnerte.

Finner du ikke en som passer? Da kan du gå inn på Talgøs egne sider og designe boden din i 3D akkurat slik du vil ha den.

Talgø har lekre hagestuer du kan bygge selv

Arnøy Engros – populære og enkle byggesett

Utebodene fra Arnøy Engros er noe rimeligere enn Talgø sine, men det betyr ikke at det har gått på bekostning av god kvalitet.

– Dette er de utebodene jeg selger mest av, og de vil vare i årevis dersom du tar godt vare på dem. De har kraftig rammekonstruksjon, som gjør dem svært stødige. Og så er de enkle å montere.

Arnøy Engros har mange boder, og dette er de Ann-Helen mener du bør ta en ekstra kikk på.

Vibo-Finnstorp-10 800x480

Finnstorp 10. Foto: Arnøy Engros

  • Skedsmo er kun 4,2 kvadratmeter og er perfekt for deg som skal lagre lite.
  • Finnstorp 5 er 5 kvadratmeter, men har plass til gressklipperen og hageredskapene.
  • Finnstorp 7,5 er 7,5 kvadratmeter og har ekstra bred dør for enkel adkomst.
  • Finnstorp 10 er 10 kvadratmeter og kan brukes både til lagring og som hobbybod.

– Så snart du har bygget en av disse utebodene, bør du behandle kledningen med grunning. Etter at du har gjort det bør du male så raskt som mulig, og du må i hvert fall gjøre det innen seks uker. Jeg må jo også få legge til at Arnøy Engros lager lekre annekser.

Hva med et anneks som forlenger sommeren på uteplassen?

Grimstad 800x480

Anneks Grimstad. Foto: Arnøy Engros

Hva med å bygge utebod i helgen?

Ja, det går faktisk an! Starter du lørdag morgen, kan du begynne å sette ting inn i boden allerede på søndag. Og det er rett og slett fordi det er så enkelt.

– Utebodene kommer i moduler, og de har gode bruksanvisninger. Så i prinsippet blir det som å skru sammen en bokhylle eller bygge Lego.

Du har sikkert alt verktøyet som skal til. Det viktigste er drill, sag og vater, og i kategorien “kjekt å ha” er kniv og blyant.

– Så må du jo legge fundament, og da kan du bruke trykkimpregnert konstruksjonsvirke eller Leca-blokker. Dette er også enkelt, men du må være sikker på at du får det i vater før du bygger uteboden oppå.

Alle ord om enkelhet til tross, dersom du ikke kan eller vil bygge boden din selv trår Byggmakker til med en hjelpende hånd.

– Vi kan selvsagt anbefale og formidle dyktige og lokale håndverkere som gjør jobben for deg, sier Ann-helen før hun kommer med en liten oppfordring.

– Det ikke vanskelig å bygge uteboden selv. Hvis du følger bruksanvisningen til punkt og prikke, bør det gå veldig greit – så hvorfor ikke prøve?

Lyst til å bygge noe barna vil elske? Lag lekestue på en helg

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.