K-Rauta-hero-banner
Artikler

Laminatgulv – her er alt du trenger å vite

I hvilke rom kan jeg ha laminatgulv? Hva koster det? Hvor lenge varer laminat? Kan det slipes? Her får du svar på disse og alle andre spørsmål du har om laminatgulv.

Folket har talt – laminatgulv blir stadig mer populært, og ifølge gulvspesialist Patrick Thorsen hos Byggmakker Kristiansand øker salget jevnt og trutt.

– Det er det to gode grunner til. Den første er prisen, siden laminatgulv som regel er rimelig. Den andre er at det tåler mer juling, sand og vann. Mange liker også at mange typer laminat ikke har så mye fargespill, og dermed er litt roligere enn parkett.

aarets trender innen laminatgulv 800x480 6

Patrick Thorsen hos Byggmakker Kristiansand. Foto: Byggmakker

Byggmakker har et stort utvalg laminatgulv, blant annet fra kvalitetsleverandøren BerryAlloc. De har to ulike sliteklasser – høytrykkslaminat og direktelaminat.

  • Høytrykkslaminat er tykkere, dyrere og tåler nesten alt av slitasje, slag og vannsøl, så det skal mye til at det blir ødelagt. Faktisk er det så slitesterkt at det ofte brukes på flyplasser og i restauranter. Høytrykkslaminat er laget av trefiber, plast, membran og fotoprint, og med et beskyttende lag utenpå.
  • Direktelaminat har et tynnere toppsjikt, men når nesten opp til de beste variantene av høytrykkslaminat. Med andre ord – det tåler fallende tunge og skarpe gjenstander noe dårligere. Direktelaminat er laget av en fiberplate med fotoprint på toppen, og har et beskyttende lag utenpå.

Det som er avgjørende er hvilket gulv du velger ut fra hvor og hvordan det skal brukes.

– I soverom og andre steder med lite “trafikk” anbefaler vi direktelaminat. Høytrykkslaminat anbefaler vi til flerbruksrom som gangen, stuen, kjøkkenet og andre steder du ønsker en ekstremt slitesterk overflate.

Sjekk årets trender på laminatgulv!

Laminatgulv passer i alle rom, unntatt…

Vi slår det fast først som sist: Du kan ha laminatgulv i hele boligen, med unntak av badet – der bør du heller gå for vinyl eller keramisk flis. Men hvilken type laminat bør du velge?

– Fargen og stilen du ønsker kommer helt og holdent an på smak og behag. Det vi selger mest av er lys og grålig laminat og da helst Champs Elysées. Noe som ser veldig bra ut er at du kan få gulvlister som er helt like laminatet. Dette er det mange som kjøper, da det gir et helhetlig uttrykk, forklarer Patrick – som tar oss med fra rom til rom og kommer med sine anbefalinger:

Stuen

Om du ønsker et skikkelig sterkt gulv, bør du gå for høytrykkslaminat, gjerne Grand Avenue-serien, som har lengre og bredere gulv. Det gjør at du får mer plank og færre skiller, slik at rommet føles større. Mange velger Original-serien, som også er høytrykkslaminat, men med vanlig lengde.

aarets trender innen laminatgulv 800x480

Høytrykkslaminatgulv 1-stav Grand Prime Champs Elysées. Foto: BerryAlloc

Kjøkkenet

Også her bør du ha høytrykkslaminat fordi det blir mye brukt. En annen mulighet er hybridgulv fra Cello, som er en vannsikker videreutvikling av laminat. Det betyr at det ikke gjør noe om du søler, eller til og med at du mister et glass med noe oppi på gulvet. Et alternativ på kjøkkenet kan være laminatfliser.

Hybridgulv Cello Skatepark800x480

Hybridgulv Cello Skatepark. Foto: Byggmakker

Slik velger du riktig kjøkkengulv

Gangen

Igjen – høytrykkslaminat. Eller laminatfliser. Det er fordi det er stor sjanse for at gulvet kan få både snø, vann og søle på seg. Bare tenk på barna som kommer inn ytterdøren og legger fra seg støvler og regntøy på gulvet, eller når hunden kommer fra tur med sølete poter…

Soverom

Her kan du ha direktelaminat siden du stort sett bare oppholder deg der når du sover, og det ellers ikke brukes så mye. Et soverom skal jo være så mørkt som mulig, så hvorfor ikke gå for et sort laminatgulv?

Chateau charme sort a 800x480

Laminatgulv Chateau Charme Sort A. Foto: BerryAlloc

Trappen

Du kan legge laminat i trappen – det limes til trinnene og fuges i kantene. Etterpå bruker du en aluminiumslist i matchende farge fra IBG på trappenesen. Har du åpen trapp, legger du listen i bakkant også.

Vedlikehold av laminatgulv

Som du jo allerede vet, er laminatgulv slitesterkt og har mange andre fordeler. Men dersom uhellet virkelig skulle være ute – kan det slipes?

– Nei, laminatgulv kan ikke slipes, men det er også den eneste ulempen. Om gulvet får en skade, kan du bytte bordet, bruke en smeltevoks eller laminatsparkel i matchende farge. Du bør heller ikke male laminatgulvet ditt – noen gjør det, men vi anbefaler det ikke, sier Patrick.

Når det gjelder vanlig vedlikehold er det en helt overkommelig oppgave. Alt som skal til er at du enkelt og greit vasker laminatgulvet med PH-nøytral såpe. Bare husk å vri kluten godt!

– Hvis man tar godt vare på laminatgulvet sitt, hvor lenge har man det?

– De kan vare resten av livet om du velger de sterkeste! BerryAlloc har til og med livstidsgaranti på høytrykkslaminat som du har i boligen din.

Original Elegant eik natur 800x480

Høytrykkslaminat Original Elegant eik natur. Foto: BerryAlloc

Derfor bør du velge høytrykkslaminat

Få laminatgulvet ditt Fiks Ferdig

Det er ganske lett å legge laminatgulv, og det går som regel ganske raskt også. Patrick mener dette er noe de aller fleste kan klare selv.

– Som et eksempel har BerryAlloc laminatgulv du bare klikker på plass, og på noen må du i tillegg bruke en slagkloss. Det som kan ta litt tid er selve kappingen, for der må du være nøye.

Når du legger høytrykkslaminat behøver du ikke underlag, siden det allerede er på.

– Det er som regel også underlag på direktelaminat, men dersom den du velger ikke har det kan du bruke et skumgummiunderlag.

Så enkelt legger du laminatgulv selv

– Hvis jeg likevel synes det er vanskelig å legge laminatgulv, kan Byggmakker hjelpe meg?

– Selvfølgelig! Og ikke bare kan vi hjelpe, vi kan gjøre det Fiks Ferdig for deg. Skriv hva du vil ha gjort, og dersom det er nødvendig foretar vi også en gratis befaring. Jobben med å legge det nye laminatgulvet ditt blir gjort av lokale og dyktige håndverkere – som selvsagt rydder opp etter seg og tar med det gamle gulvet.

aarets trender innen laminatgulv 800x480 5

Alle trenger en makker!

Kom til oss i Byggmakker – vi er makkeren din, og her får du alt du trenger til prosjektet ditt.

Uansett om du har et stort eller lite prosjekt på gang, forenkler vi hverdagen din og legger alt til rette for at du skal lykkes. Hos oss får du høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester – til hyggelige priser.

Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enda enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.