K-Rauta-hero-banner
Artikler

«Nye» og unike hagemøbler på budsjett

Du trenger vel ikke kjøpe nytt for å få det nytt og fint?

Jotun hagemobler miljo

NYTT LIV TIL HAGEMØBLENE: Her malt med JOTUN 1124 SKAGENGUL.

Å fornye gamle skatter er både enkelt og morsomt – særlig når det gjelder hagemøbler. Slik får du et flott resultat som varer.

For oss som jobber med maling og farger er det gøy å se fremveksten av gjenbruk og restaurering av møbler i uterommet. Å bruke noe om igjen er jo fantastisk for både lommeboken og samvittigheten – for ikke å snakke om alle mulighetene du har til å fargesette med maling, sier Nina Klæboe Mørkve, skandinavisk fargesjef i Jotun.

Les også: På tide å male huset?

Hun ser at mange finner sine fargefavoritter blant interiørfargene, og at disse ofte blir med ut i hagen. Ifølge Mørkve dette er en fin måte å skape en helhet mellom inne- og uterom.

Tips: Er du usikker på om en farge kan brukes utendørs? Det finnes enkelte unntak som har med pigmentenes kvalitet å gjøre. Ta kontakt med din nærmeste Byggmakker, så hjelper vi deg med å velge riktig!

Populært med treverk

Mørkve forteller videre at mange foretrekker hagemøbler i tre. Disse kan kreve noe mer vedlikehold enn metall og plast, men med riktige produkter er jobben enkel. Mye handler om hvordan du oppbevarer utemøblene i vinterhalvåret.

Fremgangsmåten for å vedlikeholde tremøbler avhenger av tresort og tidligere behandling. Det er verdt å merke seg at nytt, ubehandlet treverk krever noe mer arbeid første gang, men deretter er det ganske greit å vedlikeholde. Da har du fine utemøbler i mange år fremover, sier hun.

Guide: Slik maler du utemøbler i tre

Steg 1: Forarbeid

Nytt treverk (gran og furu):

 • Nytt treverk bør behandles så snart som mulig. Rester av impregneringsvæske på overflater skrubbes og vaskes med vann. La treverket tørke godt før videre behandling.
 • Nytt treverk som har stått ubehandlet i mer enn fire uker kan rengjøres med JOTUN 2-I-1 HUSVASK OG SOPPFJERNER og stålbørstes. Bord og stolbein bør mettes med IMPREGNERING FOR TRE. Værslitt og grånet trevirke slipes ned til friskt treverk.

Malte møbler:

 • Møbler som er malt fra før kan vaskes med JOTUN KRAFTVASK. Slip eller børst vekk løs maling. Slip gjerne lett over møbelet med et fint sandpapir for bedre heft. Husk at områder med bart treverk må grunnes før maling.

Tips! Dersom møblene har vært befengt av alger og svertesopp er det lurt å påføre JOTUN SOPP- OG ALGEDREPER etter vask.

Steg 2: grunning

Nytt treverk (gran, furu, trykkimpregnert tre)

 • Nytt treverk grunnes med VISIR OLJEGRUNNING. Husk at grunningen skal trekke inn i underlaget.

Malte møbler

 • Kan grunnes med VISIR OLJEGRUNNING dersom det er områder med bart treverk hvor malingen er fjernet.

Steg 3: Maling

Nytt treverk

 • Mal tre strøk med maling som er egnet for utemøbler, for eksempel Drygolin Vindu og Dør eller Optimal Vindu og Dør. Før de ferdigmalte utemøbler kan tas i bruk må malingen være tørr og gjennomherdet. Sørg også for at tørkebetingelsene er gode under og etter påføring.

Malte møbler

 • Males med to strøk maling som er egnet for utemøbler, for eksempel Drygolin Vindu og Dør eller Optimal Vindu og Dør.

Tips! Bruk JOTUN YACHTING SHIPOLIN som toppstrøk for høy glans.

Jotuns topp 3 for tre

Malte utemøbler

 • Drygolin Vindu og Dør er Jotuns originale maling som er egnet for høvlet treverk, slik som vinduer, dører, staffasjer, hagemøbler og gjerder. Malingen er svært værbestandig med god heft og flyt.

Jotun Drygolin-dor-og-vindu-PB

 • Optimal Vindu og Dør er en dekkende utendørs trebeskyttelse med meget god fargestabilitet, god heft og lange vedlikeholdsintervaller. Den beholder farge og glans over lang tid og er enkel å påføre.

Jotun-Optimal-dor-og-vindu-PB

Oljede utemøbler:

Skal du behandle teak eller edeltre? Da anbefaler JOTUN i stedet å bruke et av deres Benar-oljeprodukter. Serien består av fire forskjellige produkter og benyttes til beskyttelse og forskjønnelse av edle tresorter som teak, redwood, meranti og merbau. Benar er vannavisende og motvirker vekst av svertesopp på treoverflaten. Produktene er klare eller har svak gyllenbrun egenfarge som forsterker gløden i tropiske tresorter.

Jotun-Benar-edeltreolje PB

Slå deg løs med farger

Beckers hagemobler spisebord

Bord: Halm 9234. Stoler: Isblå 784 og Skille 779. Benk: Himmelblå 742.

Å velge riktig utendørsmaling er viktig – og det samme gjelder fargevalget. Finn frem pensel, rull og malingsbokser – og kle utemøblene i dine favorittfarger.

Se guide: Utstyret du trenger for å male huset

– Når du maler hagemøblene finnes det bare muligheter, og ingen regler. Mal ton-i-ton for et harmonisk resultat eller slå deg løs i fargekartet. Du kan også eksperimentere med glansgrader og teksturer på ulike elementer, tipser Christine Hagen Pettersen, markedssjef i Beckers.

De lanserte nylig fargekartet Scandinavian Collection med nye utendørsfarger til fasade og utemøbler, samt balkong- og terrassegulv.

Her finner du blant annet myke og behagelige gultoner, delikate blå- og grønntoner og tidløse nyanser av grått ­­– en høyaktuell utendørsfarge som både passer naturens egne farger og mer urbane miljøer.

Beckers-fargepalett

NYHET: Beckers lanserer nytt fargekart inspirert av Skandinavia. Fra venstre: Falurød 068, Høstgul 033 og Park 085.

Beckers utemobler maling

I ETT MED NATUREN: Grønn benk malt i fargen Malakit 084 fra Beckers.

Beckers hagemobler gyngestol

SOMMERRO: Gyngestol malt i fargen Rosa lupin 057 fra Beckers.

Perfekt for tremøbler

Nymalte utemøbler løfter helheten. Beckers’ Perfekt Vindusmaling er en velegnet maling til bruk på utemøbler i tre. Den kan brytes i alle Beckers utendørsfarger, tørker raskt, har god dekkevne og er holdbar.

Beckers-Perfekt-pluss-fonster

FOR TREVERK. Perfekt Vindusmaling fra Beckers.

Mal metallet

Trenger postkassa, sykkelen, hageredskapene eller balkongstolene en oppfrisker? Husk at også metall kan males. Akkurat slik som for treverk finnes det en rekke produkter for vedlikehold og maling av metallgjenstander.

Slik går du frem:

 • Begynn med rene flater. Fjern skitt, alger og sopp med egnet vaskemiddel og vann. Ubehandlet metall rengjøres med stålbørste, mens allerede malte møbler skrapes, slipes og børstes med stålbørste.

 • Når grunningen er tørr, kan du male møblene. Velg en maling som er spesialtilpasset jern og metall. Mal minst to toppstrøk før du lar møblene tørke.

Beckers Metallgrunn og Dekk er en blank alkylbasert maling som fungerer både som metall rustgrunning og dekkfarge. Malingen stanser rustprosessen og hindrer dannelse av ny rust. Bruk malingen på jern- og stålmaterialer som porter, rekkverk, takrenner og nedløp. Metall Grunning og Maling kommer til å holde utendørsdetaljene fine i lang tid, tipser Pettersen.

Beckers-metallgrunning-PB

FOR METALL. Denne malingen egner seg ypperlig for utendørs metallgjenstander.

Beckers sykkel maling

MAL MER ENN MØBLER: Gi sykkelen eller hageredskapene i metall nytt liv.

Trenger du hjelp? Vi hjelper deg med småjobbene du ikke rekker selv. Les mer om Fiks Ferdig Småjobber