K-Rauta-hero-banner
Artikler

Terrassebeis – årets fargetrender og slik gjør du det

Mange har ventet lenge på muligheten til å sitte ute på nybeiset terrasse i solskinn med god musikk og godt selskap. Det beste med dagens beis, er at veien er kortere til et godt og langvarig resultat.

Terrassebeis er ikke noe folk flest kjøper hver dag, og da er det også kanskje ikke like naturlig å vite hvilken type beis som passer best til terrassen din.

Det er da det er godt å ha med god hjelp fra en som kan beis og maling fra Byggmakker-teamet, Margrethe Sørensen. Hun skal gi oss noen ryddige råd til hva du bør tenke på når du skal velge beis.

Ulike egenskaper til ulike terrasser

Før du starter rett på fargekartet, er det viktig å vite hvor mye kjærlighet terrassen trenger. Er den helt nybygd for eksempel, vil den ikke trenge like mye forarbeid før du starter med beisingen, ifølge Margrethe Sørensen i Byggmakker Larvik.

– Det har skjedd mye på terrassebeisfronten. I dag kan du velge beis basert på om terrassen er gammel og slitt eller flunkende nytt. Om terrassen din er veldig gammel, kan den ha godt av noen ekstra runder av behandlingen, og da er det smart å gjøre litt research på hvilken beis som kan gi best resultat. Her er for eksempel Jotun Trebitt Oljebeis god, sier Margrethe.

Før du velger hvilken behandling du ønsker å bruke bør du se litt på hva treverket har blitt behandlet med tidligere.

– Du kan velge mellom vanntynnet – eller oljebasert beis. Mange tror nok at olje er best, men sånn er det ikke alltid lenger. Jotun Trebitt terrassebeis er vanntynnet og har lengre holdbarhet på inntil tre år, sier hun. Fordeler med terrassebeis/vanntynnet beis

Enklere å jobbe med

 • Gir lengre holdbarhet enn oljebasert beis
 • Vennligere mot miljøet enn andre alternativer
 • Gjør penselvask og vask av klær til en lek

Fordeler med oljebeis

 • Tar bedre vare på gammelt treverk
 • Kan brukes ned i lavere temperaturer

Skal du bygge ny terrasse? Slik gjør du det

Bli kjent med de ulike fargene av beis

Som med resten av fargetrendene i 2022 på malingsfronten ønsker vi like mye av de naturlige, lune og varme fargene ute som inne, og her finnes det også muligheter på beisfronten.

– Hva bør jeg tenke på når jeg skal velge farge på terrassebeisen?

– Velg en farge på terrassebeisen som henger sammen med arkitekturen og stilen på huset ditt, og gjør deg kjent med fargekartet fra ulike leverandører. Hvis ikke blir terrassen din bare hengende som et løst element til resten av boligen. Dessuten bør du velge en beis som krever minst mulig vedlikehold, så får du mer tid til å nyte solstreif og lune kvelder, tipser Margrethe.

Sløret sort – en populær terrasebeis

Sløret Sort fra Jotun er alltid et populært valg for å få en litt mer markant kontrast. Da får du også større frihet til å møblere og leke deg med andre farger rundt, forteller Margrethe.

jotun terrassebeis sloret sort 800x480

Årets farger: Terrasse: Trebitt Terrassebeis 9805 Sløret Sort. Vegg: Jotun Drygolin Color Expert 5445 Delicate Blue. Mur: JOTUN DryTech Murmaling 11129 Smoky Grey. Foto: Jotun.

Jotuns 9805 Sløret Sort passer godt til mange type husfarger, og den bidrar til et elegant og helhetlig inntrykk. Dette er en farge som er spesielt fin sammen med stein og natur, og den skaper fine kontraster i uterommet.

Ønsker du en mørk pergola eller et espalier, er dette en perfekt nyanse å fargesette med.

Match omgivelsene med grånyanser

– Ja, det er spesielt de naturlige gråtonene som også passer bra inn i terrenget. Jeg vil vel si at grå er en slags evergreen på beismarkedet, forteller Margrethe.

jotun terrassebeis naturlig solvgra 800x480

Naturlig grått: Terrasse: Trebitt Terrassebeis 90029 Naturlig Sølvgrå. Vegg: Jotun Drygolin Color Expert 0745 Grønn Umbra. Foto: Jotun.

Funkisstil, rene linjer, bambusmøbler og stål går godt sammen med grå terrassebeis. Aktuelle lyse gråtoner som 9072 Naturgrå, 90029 Naturlig Sølvgrå, 9073 Shimmergrå, og 90002 Gråsvart fra Trebitt terrassebeis passer godt inntil fjell og svaberg.

Her snakker vi beis som er diskret og naturlige farger som gir mange muligheter i tillegg til å vare lenger.

Skap en lun atmosfære

Terrasseplassen har alltid vært et symbol for sommertid, ferietid og frihetsrom – og ikke minst et sted for avslapning og sosiale sammenkomster. Derfor er det naturlig at vi ønsker å føle oss like mye hjemme der som inne i huset.

– Ved siden av de fargene jeg allerede har nevnt, finnes det også varmere bruntoner og litt mer rødlige toner for dem som heller ønsker et mer naturlig uttrykk på terrassen sin.

jotun terrassebeis skyggebrun 800x480

Lunt og harmonisk: Beige og brune farger er lune kombinasjoner. Vegg: Drygolin Nordic Extreme 1939 Sandbeige. Benk: Drygolin Nordic Extreme vindu og dør 20118 Amber Red. Terrasse: Trebitt Terrassebeis 90028 Skyggebrun. Foto: Jotun.

Hun trekker spesielt frem Trebitt Terrassebeis 90028 Skygge Brun og 9074 Nordisk Tre fra Jotun, som også er noen av bestselgerne.

Dette er farger som passer uansett størrelse på terrassen, og om du bor i et klassisk eller moderne hus – eller i leilighet. Kombinerer du brunt med beige, får du garantert en varm og imøtekommende terrasse.

Se gleden med kontraster

Når fargen på terrassen er satt, kan moroa virkelig begynne. Nå kan du innrede med spennende elementer for å sette atmosfæren.

– Bruk kontraster for å få en følelse av et mer levende rom og større variasjon, sier Margrethe.

Hvis du i tillegg maler utemøblene i varme, rustikke farger og fyller dem med deilige puter og pledd er terrassedrømmen innen rekkevidde.

Terrakottakrukker med oliventrær, appelsinbusker og sitronplanter kan for eksempel være prikken over i'en for en sydlandsk stemning på terrassen din.

jotun terrassebeis sydlandsk 800x480

Skap en hyggelig stemning ute: Venstre: Vegg: Jotun 1392 Gul Antikk, grunnmur: Jotun DryTech 11130 Shade, terrasse: Trebitt 90028 Skyggebrun. Høyre: Vegg: Jotun 7053 Lærdal, bord: 8413 Herregårdsgrønn. Foto: Jotun

– Lek deg masse med grøntområder, spennende putetrekk, komfortable utemøbler, og andre elementer som gjør terrassen til et trygt og godt sted du kan bruke hele sommersesongen. Og husk at trender kommer og går, og til syvende og sist koker det ned til å omringe deg med farger du trives best i, sier hun.

Annen beis/olje du bør sjekke ut er:

butinox terrassebeis harmoni 800x480

En kjølig og dempet brunfarge: Butinox terrassebeis i fargen 1013 Harmoni er en kjølig og dempet bruntone som matcher spesielt godt til grå, brune og hvite hus. Se alle fargene her.

Male hus? Dette er årets fargetrender

beckers terrasseolje brun 800x480

Finn din farge: Terrasseolje BIO fra Beckers Foto: Beckers

På tide å beise terrassen? Slik gjør du det

Når du har funnet ut hvilken type beis du ønsker å ikle terrassen din, har Margrethe et par tips på veien til best mulig resultat når du skal starte på ditt nye prosjekt.

En kjapp guide til å beise terrassen

 • Vask terrassen: Har du en helt ny terrasse, vasker du kun med helt vanlig husvask for å fjerne salter og andre stoffer. Er terrassen din behandlet med beis fra før, må du først fjerne gammel behandling med Trebitt terrassebeisfjerner eller lignende produkt. NB! Bruk hageslange og vaskeskrubb for best mulig resultat og for å ta vare på treverket.
 • Pass på å gi treverket god tid til å tørke. Underlaget må være rent, tørt og fast før beising. Som regel sier man tre til fire dager etter en vask og været holder seg.
 • Nå kan du starte med beisingen:
  • NYHET! Jordan Supersett gir deg det alt av det beste utstyret du trenger til beisejobben. Settet inneholder Superbrett, EasyPad og Ultimate Terrasse pensel 75mm. Dette kombinert med et forlengerskaft gjør jobben til en lek.
  • Ellers kan du bruke Jordan Rullesett til terrasse og forlengerskaft som er en smule mer vennlig for ryggen din.
  • Husk å tørke bort overflødig beis!

Les mer om hvordan du legger terrassebeis her

Tips til terrassebeis - Byggmakker

Tips til terrassebeis - Byggmakker

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.