K-Rauta-hero-banner
Artikler

Dette er hagetrendene i 2022

Våren er på vei, og snart banker sol, sommer og varme på døren. Om du er på jakt etter heller, hagemøbler, terrassebord, eller ønsker å snekre din egen pergola – la deg inspirere av årets nyheter til uteplassen!

Endelig kan vi flytte ut. Det vil si, ut på terrassen og i hagen. Mange flytter nemlig både stuen, spisestuen og kjøkkenet til uteplassen når sommeren kommer. Og skal vi tro eksperten, er det ikke mye som skal til for å skape en flott og funksjonell hage du kan bruke ellers i året også.

– Det viktigste du trenger er fleksible vegger, tak og et solid underlag som tåler årstidene, sier hageentusiast og selvbyggerkonsulent Raymond Kornbråten hos Byggmakker Skui.

Han har også et godt råd til deg som skal fornye uterommet: Heller.

asak bohem hagetrender2022 1 800x480

Foto: Asak

– Heller er vakre å se på, deilige å gå på og så å si vedlikeholdsfrie. Bruk gjerne kortreist miljøstein med fargene vi finner i vårt eget landskap. Den norske naturen er helt unik, og blir enda vakrere når du tar den med deg til uteplassen.

Se utvalget vårt av heller og belegningsstein

Asak: Nye farger til uteplassen

Når du går for heller i hagen har du mange valgmuligheter. Kombinasjonen av overflater, farger og formater bidrar til å gi hagen din sin egen personlighet.

– De årlige hellekolleksjonene fra Asak er alltid populære, og 2022 blir intet unntak. Her vil jeg spesielt trekke frem Helle Nougat, som med sin varme brunfarge er beregnet for hagen og terrassen, forteller Raymond.

Med sin matte overflate gir den et naturlig og elegant uttrykk som skaper lun hygge. Fargen står godt til grå og hvite fasader og en rekke andre farger. Den er også enkel å jobbe inn i paletten til huset ditt.

– Ta gjerne en titt på Arena belegningsstein. Den er stram og rektangulær med slett overflate, og er ypperlig til gårdsplassen og hagen. Ønsker du en mer elegant stil, går du for belegningssteinen Herregård. Ellers selger vi mye av den stilrene støttemuren Vertica, og da spesielt i den sandfargede nyansen Natur, som gir hagen din et rustikt, naturlig og varmt preg.

asak bohem hagetrender2022 4 800x480

Foto: Asak

Og apropos rustikt: Den kjente stylisten og interiørdesigneren fra TV, Aina Sollie Steen, har tatt innerommet ut. Sammen med Asak har hun laget tre hagestiler som vil gjøre seg gjeldende i 2022, og som du kan gjenskape på uteplassen din – Kontinental rustikk, Naturlig bohem og Klassisk.

På jakt etter nye hagemøbler? Her er trendene for 2022!

Kontinental rustikk

Denne stilen er for deg som drømmer om frodige sydlandske hager. Stikkordene er jordnyanser med fargerike detaljer på gulvfliser og vegg.

asak rustikk hagetrender2022 1 800x480

Kontinental rustikk: Drømmer du om en italiensk bakgård og sommer i Toscana? Foto: Asak

– Du kan lage din egen lounge med hagemøblene, der du kan tilbringe lyse sommernetter med familie og venner. Og her er det maksimalisme som gjelder – det er bare å pøse på med puter, tekstiler, tepper, keramikk, krukker og potter i varme farger. Oppi disse kan du putte urter og krydder, slik at du får med deg duften av Middelhavet også, sier Raymond.

Supertipset her er en skikkelig grill du kan trylle frem de deiligste retter på, eller kanskje til og med en vedfyrt pizzaovn som virkelig gir deg følelsen av bakgården på en italiensk restaurant? Dekk på langbordet, så kan du invitere til fest.

Hvilken grill og pizzaovn som passer best hos deg?

Naturlig bohem

Denne stilen kjennetegnes av hvitt og naturlige toner, og et mer upolert uttrykk. Tenk at du samler gode minner gjennom mange år, som skjell, steiner, glass og vaser i ulike former, som du så bruker som pynt.

asak bohem hagetrender2022 5 800x480

Naturlig bohem: Ønsker du en følelse av sydligere strøk hjemme i hagen din? Foto: Asak

– Mur og heller bør være lyse eller helt hvite. Bohemmøblene er gjerne i bast, treverk og bambus, og gjerne trestubber. På hagemøblene har du tepper og puter i lin og bomull i naturlige farger. Let etter det som er unikt – noe bare du har, slik at du får en ekte bohemhage, forklarer Raymond.

Suppler gjerne med store urner med palmer, kaktus og andre eksotiske planter. Da får du en gjennomført, naturlig stil.

Klassisk

Dette er stilen for deg som liker det rent og elegant. Her er det mer kontraster i lyst og mørkt, og heller i sjakkmønster er en klassisk og varig trend flere av oss burde ha på terrassen.

asak klassisk hagetrender2022 1 800x480

Klassisk: Liker du det rene, klassiske og samtidig elegante uttrykket? Foto: Asak

– Også her beholdes det naturlige, men da med en litt mer klassisk vri. Av detaljer brukes mye skinn, smijern og tre. I tillegg handler det om å blande antikviteter og nye ting, hvilket gir terrassen din et tidløst uttrykk. Og husk at fargene skal være duse og varme, opplyser Raymond.

Ha gjerne symmetri når du pynter og møblerer, slik at du får den gode, gammeldagse og kontinentale hotellfølelsen. Store hagemøbler er med på å understreke det klassiske og elegante.

Har du stor hage eller terrasse på flere nivåer? Del den inn i soner! Det skaper fine kontraster og kan bidra til at du får mer ut av arealet. Heller, belegningsstein og hagemur egner seg glimrende til oppgaven.

Ønsker du hjelp med oppussingen? Bestill jobben Fiks ferdig her!

Moelven: Terrassetrender i tre

Skal du bygge terrasse før sommeren? I så fall bør du ta en ekstra kikk på Termofuru fra Moelven-selskapet, som er et vedlikeholds- og miljøvennlig alternativ som egner seg ypperlig for terrassen din.

moelven termofuru hagetrender2022 1 800x480

Varig vakkert: Termofuru som utsettes for vær og regn får en vakker, grå patina. Foto: Moelven

– Termotre har gjennomgått en helt spesiell og miljøvennlig varmebehandlingsprosess. Denne gir treverket på terrassen økt tverrstabilitet, og mindre krymping og svelling. Samtidig får du mindre sprekker og flising – hvilket jo er bra for store og små føtter, forteller Raymond.

Se utvalget vårt av terrassebord

Termofuru er laget av PEFC-godkjent tømmer. Det er fremstilt uten bruk av kjemikalier, og kun varmebehandlet med vanndamp. Treverket egner seg ekstra godt hvis du skal bygge terrasse i et landskap som krever mange tilpasninger til terrenget.

– En stor fordel med terrassegulv i termofuru er at det krever lite vedlikehold. Det holder med litt spyling med vann, og eventuelt vasking med egnet rensemiddel er tilstrekkelig for renhold av overflaten.

Med termofuru får terrassegulvet en vakker og naturlig sølvgrå farge etter 6 til 12 måneder med vær og vind. Dersom du ikke ønsker at overflaten skal gråne, eller du ønsker en jevnere gråning, anbefaler vi at du behandler overflaten med en pigmentert olje.

essve hds hagetrender2022 1 800x480

Flisefri terrasse: Bygg terrassen din med skjult innfesting fra ESSVE. Se hvordan her Foto: ESSVE

– Skal du bygge terrasse og ikke vil ha synlige skruehull, går du for skjult innfestning fra Essve. HDS-systemet gjør det raskt og enkelt for deg å montere, og når terrassen er ferdig får du en eksklusiv, stilren og flisefri uteplass.

De 9 hotteste terrassebordene denne sommeren

Tips til valg av terrassebord - Byggmakker

Tips til valg av terrassebord - Byggmakker

Talgø: DIY til uteplassen

Selvgjort er velgjort! Og er du litt nevenyttig, kan du ifølge Raymond enkelt snekre dine egne hagemøbler, grønnsakskasser og levegger med lune sitteplasser.

talgo diy gronnsakskasser hagetrender2022 800x480

DIY: Grønnsakshage. Se oppskrift her Foto: Talgø

– Talgø har en kolleksjon som heter Concise. Dette er royalimpregnerte materialer i ulike størrelser og tykkelser du kan bruke til å lage nær sagt hva som helst. En av årets nyheter fra Concise er terrassebord, som du får i grå, brun og natur – det gjør at du garantert finner en farge som gjør seg på huset eller hytta.

talgo diy hagetrender2022 800x480

Foto: Talgø

Ønsker du å ha noe virkelig tøft og trendy på uteplassen, kan du lage salongbord og blomsterkasser av jernbanesviller. De egensnekrede hagemøblene dine fyller du med puter og tepper. Da får du en hage ingen andre har maken til!

– Siden produktene fra Talgø kommer i så mange ulike utførelser, kan du bruke dem til å bygge alt på uteplassen din helt selv. Ja, hva med en ny hagestue – eller pergola?

Bygge hagemøbler selv? Så enkelt får du en stilig uteplass!

Se hvordan du lager utekjøkken her

Se hvordan du lager utekjøkken her

Pergola beskytter hagemøblene, skjuler solen og holder deg tørr

Du har sikkert sett dem på nett, i interiørmagasiner eller når du er i Syden – en pergola gir skygge på solrike dager, og dersom den har tett tak forlenger du utesesongen. Raymond råder deg til å bygge pergolaen med spiler i termofuru. Det gir et moderne uttrykk og et fint fargespill på uteplassen ved at det naturlige lyset slipper inn.

talgo pergola hagetrender2022 800x480

Foto: Talgø

En pergola bygger du enkelt selv. Sannsynligvis har du det meste du trenger av verktøy allerede, og materialene finner du hos oss. Når du har bygget din egen pergola får du en ekstra stue ute, og jeg kan garantere at du kommer til å bruke den mye – og ikke bare når det er sommer.

Er du klar for sommeren? Ta turen til din nærmeste Byggmakker! Fra grill og hagemøbler, til heller og terrassebord – hos oss finner du absolutt alt du trenger til hagen, terrassen og uteplassen på ett sted.

Hvordan bygge pergola

Hvordan bygge pergola

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.