K-Rauta-hero-banner
Artikler

Bygge platting? Så enkelt gjør du det

Skal du bygge platting som holder i mange år trenger du en god plan, riktig verktøy, materialer i god kvalitet – og riktig veiledning. Den store fordelen med å bygge platting istedenfor terrasse, er at jobben går raskere og enklere fordi du ikke behøver å gjøre like mye grunnarbeid.

Platting er det samme som et utegulv på bakkenivå, og de fleste bygger en platting for å utvide bruksområdet av tomten sin. Eller for å si det på en annen måte: Rett og slett få en større og koseligere uteplass der du kan nyte solen hele dagen.

Se Byggmakkers store utvalg av terrassebord

– Det vanlige er at kundene våre ønsker seg et fint sted til varme ettermiddager der de kan sitte og kose seg utover i lange og lyse sommerkvelder, sier Geir Kleven, som er selvbyggerkonsulent hos Byggmakker Oppdal.

Skal du lykkes med å bygge platting, starter det som alle andre byggeprosjekter – med en god plan.

bygge-platting-800x480-2

– Hvor stor plass trenger du og hvor på tomten skal den ligge? Skal den være inntil husveggen eller litt i fra? Finn også ut hvor langt det er mot naboen, og om plattingen eventuelt er søknadspliktig.

Med mindre reglene i området sier noe annet, trenger du som oftest ikke å søke om å bygge platting så lenge den er lavere enn 50 cm over bakkenivå. Du slipper også avstandskravet til naboene dine, slik at du kan bygge nærmere enn fire meter. Vi anbefaler deg likevel å ta en sjekk med kommunen. Når de har sagt ja, er det bare å starte planleggingen av den nye solplassen din.

Det viktige forarbeidet

Når du har planen klar for hvordan plattingen skal se ut, er det tid for å sjekke underlaget den skal bygges på – er det fjell, grus, jord eller gress? Uansett hva det er, må du lage et godt fundament til bjelkelaget.

– Vær nøye med å gjøre det ordentlig, slik at plattingen blir solid. Da unngår du at den gynger når du står på den, forklarer Geir.

Skal plattingen direkte på flat mark og jorden er bløt, kan det være fornuftig å lage et søylefundament for å slippe setningsskader. Du må uansett jevne ut underlaget der plattingen skal ligge.

Fjern laget med plenjord og grav ned til fast jord. Dersom underlaget er hardt og tørt, burde du grave minst 20 centimeter ned i jorden. Følg på med isolerende markplater som holder tele unna, og en fiberduk for å hindre at det kommer ugress opp gjennom plattingen. Legg deretter på et lag av pukk eller singel.

bygge-platting-800x480-3

Enkelt å bygge platting selv

Skal du bygge plattingen på mark, men som går utover en skråning eller inn på fjell? Da trenger du søylepunkter for å få et stabilt resultat. Her er det viktig å bruke riktig verktøy, spesielt om du skal bore i fjellet. Gode råd og alt av både verktøy og materialer får du hos din nærmeste Byggmakker.

Når fundamentet er på plass, kan du snart begynne å snekre. Men før du gjør det, må du sørge for å ha riktig dimensjon på bjelkelaget. Byggmakker har egne tabeller de bruker for å regne ut dimensjonene, så husk å ta med målene på plattingen din når du kommer innom oss.

bygge-platting-800x480-1

– Vi hjelper deg med å finne størrelser og kvalitet på terrassebord, og regne ut avstanden på bjelkelaget slik at bordene får riktig spennvidde. Da unngår du at de sprekker og knekker, forteller Geir.

Underveis i byggeprosessen er det viktig å sjekke at alt står i riktig vinkel og er i vater, slik at plattingen blir rett og stabil. Ifølge Geir vil de fleste av oss klare å bygge en platting, spesielt om den er på flat mark.

– Stort sett er det veldig enkelt, og blir det for avansert er det bare å spørre om hjelp. Vi har mange kunder som kommer tilbake og takker for veiledningen vi har gitt. Og husk om du ikke vil bygge plattingen din selv, kan Byggmakker gjøre det Fiks Ferdig for deg, tipser han.

Skal du ikke bygge platting, men terrasse på betongsøyler?

Skruer og terrassegulv på plattingen

Det kan virke som mye å tenke på når du skal bygge platting. Men med gode råd fra flinke fagfolk, stort utvalg og høy kvalitet på materialer og service, får du alt du trenger – fra fundamentering til ferdig platting. Riktige grunnarbeider, dimensjoner, materialer, verktøy og ikke minst festemateriell er ifølge Geir avgjørende for et godt resultat.

– Vi spør derfor om plattingen ligger i nærheten av sjøen eller ikke, slik at vi kan fortelle om det er best med syrefaste eller rustfrie skruer. Og vi anbefaler skruer fra ESSVE.

Visste du at liten skrue kan velte stor terrasse – eller platting?

Du må også finne ut av hva slags terrassebord du vil ha på plattingen din. Mulighetene for terrassegulv er mange, og her handler det om budsjettet ditt og hvor mye vedlikehold du ønsker å gjøre.

– Det finnes alt fra vanlig impregnert furu til vedlikeholdsvennlige typer med et mer eksklusivt preg. Så det er bare å komme innom Byggmakker og se på terrassebordene våre – og starte planleggingen av plattingen din, oppfordrer Geir.

Her er årets hotteste terrassebord

bygge-platting-800x480-4

Alle trenger en makker!

Kom til oss i Byggmakker – vi er makkeren din, og her får du alt du trenger til prosjektet ditt.

Uansett om du har et stort eller lite prosjekt på gang, forenkler vi hverdagen din og legger alt til rette for at du skal lykkes. Hos oss får du høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester – til hyggelige priser.

Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enda enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.