K-Rauta-hero-banner
Artikler

Male huset – slik gjør du det!

For mange av oss er et av årets sommerprosjekter å male huset. Eller hytta. Med hånden på hjertet er det kanskje ikke en jobb vi gyver løs på med den største entusiasmen. Men – planlegger du godt og tar jobben med godt humør, går den raskere og enklere enn du tror. Her får du vite hvordan.

Å male huset er jo som regel noe vi ikke gjør fordi vi har lyst, men fordi vi må. Når er det så på tide å gjøre det?

– Har du brukt oljebeis kan du ta vanndråpetesten. Sprut litt vann på treverket – hvis vannet går inn og ikke blir liggende utenpå er det på tide, sier Vegard Tømmervold, som er selvbyggerkonsulent hos Byggmakker Tiller.

– Dersom huset er malt, kan du sjekke om malingsfilmen er hel. Et lite triks er å feste sølvteip på kledningen, la den sitte en liten stund før du tar den av og se om malingen følger med. Gjør den det, er det på tide å svinge kosten.

bm-male-huset-800x480-2

Unngå tabber – planlegg godt 

Før du gir deg i kast med oppgaven, gjelder det å planlegge litt.

– Jo mer forarbeid du gjør, desto bedre. Noen vasker ikke huset godt nok før de beiser eller maler. Andre bruker høytrykkspyler når de vasker, eller venter ikke til treverket er tørt. En del kjøper også billige pensler som mister bust og ikke legger igjen tilstrekkelig med maling. Og husk å være nøye på tildekking, forklarer Vegard.

Han legger til at om du skal endre farge, velg en som passer hustypen din og omgivelsene. Det gjelder med andre ord å tenke seg godt om før du maler huset. Vegard kommer med noen flere gode råd til deg:

  • Følg med på værvarselet – hverken sol eller regn er bra når du maler
  • Sjekk på forhånd at du har alt utstyret du trenger for å male huset
  • Treverket må være tørt før påføring – la det heller tørke en ekstra dag
  • Bruk gjerne en fuktmåler – fukten bør ligge under 16 prosent
  • Sjekk egenskaper og tørketid for malingen eller beisen du bruker
  • Ta en tur innom din lokale Byggmakker for produkter og fargeveiledning – det kan ha kommet noe nytt og bedre på markedet siden sist du malte. 

Skal du male huset? Dette er årets fargetrender

Før du begynner å male huset

Da vet du hva du ikke skal gjøre, og hva du bør forberede. Men hva mer må du sørge for før selve malingen starter?

– Rydd vekk så mye som mulig, dekk til blomster og fastmonterte ting med plast, gjør klar malingsutstyr, stige, og eventuelt lift og stillas. Etter det er du klar for å sette i gang med Jotun Kraftvask 3-i-1, forteller Vegard.

Først spyler du husveggen med hageslangen, så blander du kraftvask og vann i en Jordan lavtrykksprøyte

– Spray nedenfra og oppover på husveggen, og skrubb i bordenes lengderetning. Her kan du gjerne bruke Jordan forlengerskaft, siden det gjør jobben enklere. La kraftvasken virke på overflaten, og så skyller du veggen med hageslangen. Det er viktig at du bruker rikelig med vann, slik at all såpen renner vekk. Når du er ferdig bør veggen tørke godt – helst i 3-4 dager uten nedbør.

Her finner du alle vaske- og rensemidlene du trenger

bm-male-huset-800x480-3

Etter vask er det en passende tid for å skrape vekk gammel maling som er løs – eller i ferd med å løsne.

– For å fjerne malingen bruker du Jordan stålbørste eller Jordan universalskrape. Slipestøvet tørker du bort med mikrofiberklut. Sjekk om det er spiker som står ut fra kledningen, disse må fjernes eller bankes inn. Er kledningen råtten må den skiftes ut, sier Vegard.

Deretter maskerer du overflatene som ikke skal males eller grunnes, og påfører Jotun Oljegrunning på bart treverk med en spesialpensel. Til impregnert treverk bruker du Jotun Klar Oljegrunning. Og så er det tid for tørking. Når alt dette er gjort er du klar for å male, senest en måned etter grunning.

Kan man male rett på treverket uten at det er grunning under?

– Nei, det anbefales ikke. Grunningens egenskaper er å sørge for god heft, og beskyttelse mot sopp, råte og UV-lys. Hvis du maler uten å grunne først kan du oppleve at malingen flasser av, og da må du ta hele prosessen på nytt igjen.

Med det sagt, skal du selvsagt ikke grunne tidligere malt kledning. Det skal kun gjøres når den er ubehandlet.

– Unntaket er dersom det er avflassing inn til bart treverk. Da flekkgrunner du med Jotun Pigmentert Oljegrunning eller Jotun Klar Oljegrunning. Husk at den skal trekke helt inn i underlaget. Hvis treverket er plaget med svertesopp påfører du Jotun Sopp- og algefjerner før du maler, og denne skal ikke skylles vekk.

Her finner du alt du trenger av maleutstyr

bm-male-huset-800x480-1

Slik maler og beiser du huset ditt

Har du gjort alt etter Vegards anvisninger, er du klar for å begynne med malingen. Likevel er det ett spørsmål mange stiller seg, og det er om man skal male karmer eller kledning først?

– Her er det ingen fasitsvar. Det som er viktig er at du gjør deg ferdig med ett område av gangen, og bruker riktig utstyr og malingstype til de ulike underlagene. Vinduer og dører utsettes for en annen type belastning enn husveggen, så her anbefaler vi spesialmaling som Jotun Drygolin Nordic Extreme Vindu & Dør og Beckers Perfekt Vindu & Tredetaljer Plus – da får treverket en hardere overflate. Og rengjør alltid med Jotun Penselrens, slik at penslene er klare til neste gang de skal brukes.

Dermed er det bare å skride til verket, dog med noen ulike teknikker.

Beis

På beis bruker du enkelt og greit en beisepensel. Legg på nok slik at du unngår skjolder, og beis bare to-tre bord av gangen.

Det som er viktig er at du beiser hele panelbordet i lengderetningen og arbeider vått-i-vått. Hvis du avslutter midt på panelbordet kan du få stygge skjøter. Så vær oppmerksom på dette dersom du skal ta deg en pause.

Bruk en pensel av god kvalitet som tar opp mye beis hver gang du dypper den – Jordan Ultimate-serien er veldig bra.

Maling

På maling kan du først bruke utendørsrull med lang luv. Mett den godt før du begynner, og påfør malingen. Etterpå stryker du ut rullemønstrene med en Jordan Ultimate-pensel, slik at du får en finere finish.

Det er viktig at du er ekstra nøye med påføring på kanter og endeved, og at du venter med strøk to til malingen er overmalbar i henhold til instruksene på spannet.

Ikke glem at fuktig vær gjør at tørketiden blir forlenget, og ikke vent for lenge mellom de to toppstrøkene – da får du det beste resultatet.

bm-male-huset-800x480-5

Stående eller liggende kledning?

Forskjellen her er at stående kledning oftere får et høyere fuktinnhold, siden endeveden nederst lettere suger til seg vann. Vær derfor veldig nøye med å grunne endeveden godt.

Jordan har en utendørsrull til stående panel og en annen, bredere rull for liggende panel. Bruk gjerne en vinklet kost i overgangen på liggende panel for å komme godt inn.

Tipsene som gir deg det beste sluttresultatet

Ikke mal i direkte sollys eller på varm vegg – da tørker malingen for fort og trekker ikke inn i treverket. Det beste er å male når det er overskyet og ikke for sent på kvelden, siden det er lett å få duggflekker som blir matte.

Ellers informerer malingsleverandørene våre om at to strøk gir riktig glans og farge, og vedlikeholdsintervallet blir forlenget.

Male med sprøyte går raskere, men… 

Bruker du malesprøyte må du huske å dekke ekstra godt rundt alt som er i nærheten av der du skal male. Det kan heller ikke blåse, så følg godt med på værmeldingen.

Så snart du er ferdig med malesprøyten, se der du har malt og sjekk at malingen ikke siger, slik at du unngår “helligdager”.

Snurr film: Slik maler du huset – steg for steg

Utemaling-farger-trend-800x480-03

Byggmakker kan hjelpe deg å male huset

Når jobben er ferdig og du beundrer mesterverket ditt, kan du klappe deg selv på skulderen for et godt gjennomført arbeid. Likevel ønsker du sikkert at det går lengst mulig tid til neste gang, så derfor har Vagard noen velvalgte ord om godt vedlikehold.

– Vask gjerne huset årlig med Jotun Husvask og soppfjerner, siden malingen varer lenger når den holdes fri for skitt og svertesopp som kan tære på overflaten. Her får du en stor fordel om du bruker en selvrensende maling som Jotun Drygolin Nordic Extreme, Jotun Drygolin Color Expert danner en malingsfilm som gir et svært lavt skittopptak, eller Beckers Perfekt Plus Fasade som gir deg 15 års fargegaranti. Da får huset ditt en renere overflate som holder seg penere lenger.

Og med det skulle du være sikret at det går mange år til neste gang du må lese dette en gang til, fordi du må male huset igjen. Ja, hvor mange år, egentlig?

– Dette er det heller ingen fasitsvar på, da det finnes mange typer utemaling og beis, og ulike klima. Det er heller ikke nødvendig å male hele huset hver gang – for hyppige strøk er ikke bra for kledningen. Da får du en malingsfilm med for mye fukt, og da blir det spenning mellom malingslagene. Gjør en årlig sjekk på utsatte steder, og ta vanntesten.

– Har du noen gode motivasjonstips til slutt, Vegard?

– Ta med deg godt humør, og gå og gjør jobben. Sett på musikk og kos deg, så går det fortere enn du aner. Og du – om du ikke kan eller vil male selv, kan du få jobben gjort Fiks Ferdig av dyktige håndverkere som gjør det for deg.

Alle trenger en makker!

Kom til oss i Byggmakker – vi er makkeren din, og her får du alt du trenger til prosjektet ditt.

Uansett om du har et stort eller lite prosjekt på gang, forenkler vi hverdagen din og legger alt til rette for at du skal lykkes. Hos oss får du høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester – til hyggelige priser.

Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enda enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Tips til utemaling

Tips til utemaling