K-Rauta-hero-banner
Artikler

Utemaling eller beis – hva skal du velge til huset ditt?

Du er kanskje en av dem som skal male i sommer – vet du hvilken maling eller beis du trenger og hvilke muligheter du har? De fleste vet at inne- og utemaling har ulike egenskaper, men vet du hva oljebasert og vannbasert betyr? Og hva er forskjellen på beis og oljedekkbeis?

Har du tatt en god kikk på kledningen på huset eller hytta i det siste? Det er ikke mange som ser frem til jobben, men det er uunngåelig med noen års mellomrom: Nå må det beises eller males. Men med hva?

– Dette har i første rekke med holdbarhet, kostnader og utseende å gjøre. Husk også at dersom du velger kvalitet, blir vedlikeholdsintervallet mye lengre – moderne maling er noe helt annet enn det du malte huset og hytta med sist, sier Margrethe Sørensen, malingsansvarlig hos Byggmakker Larvik.

Spesielt i den varme årstiden får han og kollegene mange spørsmål fra kunder som skal entre stigen med kost, rulle og spann, for så å bli værende der noen dager fremover. Og alle som én lurer de på – hvordan få gjort jobben på kortest mulig tid med best mulig resultat?

Det får du svarene på her.

Sjekk årets trender og farger på husmaling

Hytte Trebitt beis Kastanje og Burmateak 800x480

Jotun Trebitt oljebeis Kastanje og Burmateak. Foto: Jotun A/S.

Beis, dekkbeis og utemaling

Ja, hva er forskjellen på disse tre? Margrethe forklarer:

  • Beis er en tynn, transparent og pigmentert overflatebehandling.
  • Dekkbeis er mer dekkende, og vil ikke vise strukturen på samme måte som beis.
  • Maling kan du ikke se treverket gjennom, og den har en tykkere film enn dekkbeis.

De fleste vet gjerne om de har beis, dekkbeis eller maling på huset sitt. Men hva hvis du nå likevel skulle bruke feil produkt på kledningen?

– Det meste kan gå om hverandre. Det eneste er at du ikke kan legge beis oppå oljedekkbeis eller maling, men du kan male oppå beis og oljedekkbeis.

Moralen er altså: Sjekk nøye hva du har på veggene før du setter i gang.

Usikker på hvilken farge du skal ha på huset ditt? Slik velger du riktig

To typer utemaling – og to typer beis

Nå vet du altså hva du har på husveggene fra før. Men hva skal du bruke denne gangen? Margrethe guider deg gjennom mulighetene du har.

Oljebasert utemaling

Dette var tidligere den vanligste typen maling, og er huset ditt malt fra før er det slett ikke umulig at det er med denne. Oljebasert maling er en god maling med lang holdbarhet og kan ofte være et godt alternativ på gamle, slitte fasader.

En fordel er at den kan males med når det er kaldere ute, så må du vente til høstferien er oljebasert maling et godt valg. Den dekker godt, men siden oljemaling er mer fyldig bruker den lengre tid på å tørke enn vannbasert maling.

Vannbasert utemaling

Dette er i stor grad “hybridmalinger”; en blanding av olje og vann. Siden tynningsmiddelet på disse malingene er vann, er det lov til å ha mer midler i malingen som bekjemper svertesopp. I tillegg er vanntynnet maling bedre på glans og fargeholdbarhet. Mange av disse malingene er nå også selvrensende, som gjør at malingsfillmen tar opp minimalt med skitt.

Fordelene med vannbasert er at den er enklere å påføre, vanligvis tørker raskere, og du kan rekke to strøk på en dag. I tillegg har den lengre vedlikeholdsintervall, og fargen holder seg bedre over flere år.

drygolin nordic extreme hvit maling 800x480

Beis

Når du bruker denne vil strukturen og overflaten som regel være godt synlig. Beis gir med andre ord huset eller hytta et flott og naturlig utseende – og er derfor oftere brukt på sistnevnte.

Dersom kledningen på huset ditt ikke er behandlet fra før, prøv gjerne med beis. Da slipper du nemlig å grunne, slik at du får gjort jobben raskere.

Oljedekkbeis

Er du usikker på om du vil beise eller male, kan oljedekkbeis være svaret du er på jakt etter. Dette er nemlig noe midt i mellom – tykkere enn beis, og tynnere enn maling.

Med oljedekkbeis vil du fremdeles se mye av trestrukturen. Samtidig har den lengre vedlikeholdsintervaller og beskytter bedre enn beis, men ikke like godt som maling.

Hos Byggmakker får du utemaling og beis fra blant annet

  • Beckers
  • Butinox
  • Jotun
  • Tjæralin

trebitt beiset brun vegg 800x480

Trebitt oljebeis. Foto: Jotun A/S

Utemaling og beis – vedlikehold og kvalitet

Ifølge Margrethe bør beis ha et vedlikeholdsintervall på fem til seks år, oljedekkbeis på seks til syv år, mens maling har fra åtte år og oppover – litt avhengig av kvalitet. Vegger som er utsatt for mye sol kan trenge et nytt strøk noe tidligere.

– Forskjellen på dyr og rimelig maling og beis er blant annet vedlikeholdsintervallet, hvor lenge fargen varer og arbeidstiden for å få det på veggen. Og selvsagt utseendet etter noen år – vi kaller det gjerne farge- og glansstabilitet. Med rimelig istedenfor en noe mer kostbar maling vil du kunne se forskjell allerede etter tre til fire år, og da spesielt på mørke farger.

– Så dyrt kan faktisk vise seg å være rimelig?

– Ja, det vil jeg si. Når det gjelder maling vil jeg påstå at jo dyrere, desto bedre er den. Du kan slippe unna med å male halvparten så ofte, og halvere vedlikeholdet. Dyrere maling koster mer der og da, men du får igjen for det over tid.

En annen og stadig større utfordring på grunn av fuktigere klima og mer forurensning, er svertesopp og begroing av grønnalger. Er noen typer maling og beis bedre egnet mot dette enn andre?

– Høykvalitetsproduktene er gjerne tilsatt mer soppmidler enn de som er litt rimeligere. Det vi også ser, er at svertesoppen har en tendens til å komme fortere på oljebaserte produkter.

Male huset? Slik gjør du det!

kvinne maler huset med hvit utemaling 800x480

Litt om utstyret du trenger

Når du nå har lest deg litt opp på beis og maling, er det på tide å ta en tur til din nærmeste Byggmakker. Der vil du i tillegg til malingen eller beisen garantert få spørsmål om hva du må ha av utstyr. Om du ikke vet, gjør Margrethe det:

– Kort fortalt trenger du selvfølgelig riktige pensler. Det finnes også egne rullesett for beis og maling, så bruk gjerne det. Legg på to strøk for å få bedre holdbarhet og garanti på produktene. Få med en god venn eller nabo, så kan én bruke rullen og en annen penselen. Da blir jobben gjort på halve tiden, og du får mer tid til å nyte sommeren, smiler hun.

Det er viktig å bruke Jotun Kraftvask først, eventuelt en skrape og hvis du har bart treverk - grunne med Jotun Visir.

– Dessuten vil du sikkert forlenge vedlikeholdsintervallet, og da er det lurt å vaske huset jevnlig. Til dette er Jotun Husvask ypperlig. Forresten – husk en god stige både når du maler og vasker, slik at du står trygt i høyden.

Vil du vite mer om forberedelse og hva slags utstyr du trenger, anbefaler Margrethe denne artikkelen:

Her får du de beste tipsene om utemaling, farger, forarbeid og utstyr

Og dersom du lurte – å male huset krever riktig vær. Du skal ikke gjøre det når det regner, men heller ikke når det er strålende og stekende sol. Overskyet og ikke for sent på kvelden er perfekt.

– På grunn av feste til underlaget, må det være rent og tørt når du maler. Etter at du har malt bør det ikke regne det neste døgnet, da kan du få matt malingsfilm. Maler du i direkte sollys eller veggen er for varm, tørker malingen for fort og da trekker den ikke inn i treverket.

vask av hus med jotun kraftvask 800x480

Hus vaskes med Jotun Kraftvask før maling. Foto: Jotun A/S.

Trenger du en makker?

Så kan det være slik at selv om viljen er sterk og behovet er stort, at du rett og slett ikke har tid til å male. Eller kanskje du skal på ferie, og ønsker å komme hjem til ferdigmalt hus? I så fall bør du sjekke Fiks Ferdig.

– Dette er en tjeneste fra Byggmakker der du kan få malt huset ditt, eller andre ting du har på “to do”-listen din, Fiks Ferdig. Vi samarbeider med de beste lokale håndverkerne, og etter en befaring får du et pristilbud. Det er helt uforpliktende. Sier du ja, gjør de huset ditt Fiks Ferdig for deg, sier Margrethe, før han gjør som maleren – stryker på dør:

– Vi i Byggmakker hjelper deg med alt av materialer, utstyr og verktøy i høy kvalitet til små og store prosjekter du skal gjøre. Alle trenger en makker, og hos oss møter du flinke fagfolk som gir deg mange gode tips på veien – helt til jobben er i mål og du er fornøyd.

byggmakker kvinne hjelp med maling 800x480

Alle trenger en makker!

Kom til oss i Byggmakker – vi er makkeren din, og her får du alt du trenger til prosjektet ditt.

Uansett om du har et stort eller lite prosjekt på gang, forenkler vi hverdagen din og legger alt til rette for at du skal lykkes. Hos oss får du høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester – til hyggelige priser.

Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enda enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.