K-Rauta-hero-banner
Artikler

3 smarte tips til deg som skal pusse opp barnerom

Om du har en baby, en smårolling som skal begynne på skolen eller en tenåring i huset – å pusse opp barnerommet er både morsomt og vanskelig. Hvilken maling, tapet, farger og mønstre bør du velge på veggene? Hvilket gulv tåler røff lek best? Og hvorfor er det lurt at barna er med og bestemmer hvordan rommet skal se ut?

Et barnerom blir brukt til mye: Lek, lekser, data, lesing, være med venner og kanskje det aller viktigste – en god natts søvn. Barna tilbringer mye tid på rommet og det skal tåle å bli brukt, samtidig som de skal trives og ha det trygt der. Derfor er det et par ting du må tenke på før du setter i gang med å pusse opp barnerommet.

– Det aller viktigste er hvilken farge du og barnet ditt vil ha, og hvilket inntrykk barnerommet skal gi, sier malingselger Ane Cesilie Lundh hos Byggmakker Sarpsborg.

Videre er det viktig både for barnet og inneklimaet at produktene du velger er miljø- og helsevennlige.

– I tillegg må gulvet tåle en trøkk eller ti, og malingen og tapetet bør kunne vaskes.

Fargerik barneromsmaling

Trenger du en vaskbar maling kan du bruke Jotun LADY Wonderwall eller Beckers Mood Lasting Finish, som er halvmatte. De er slitesterke og tåler mye slitasje.

– Eventuelt kan du velge Jotun LADY Balance. Den lukter minimalt, har mindre avdamping og gir et godt inneklima, forklarer Ane Cesilie.

Hun legger til at all maling fra Beckers er svanemerket, og at det også finnes maling som er godkjent av Astma- og allergiforbundet.

jotun sens VEGGPANELLIST-10580-SOFT-SKIN

Foto: Jotun

– Et eksempel på det er Jotun Sens. Den har ingen skadelig avdamping, så maler du med den kan du sove i rommet natten etter du har malt.

Hvor mye maling trenger du?

jotun barnerom 1 800x480

Foto: Jotun

En annen ting du må ha i tankene er underlaget du skal male på. Til panel bør du bruke nevnte Jotun Sens eller Jotun LADY Supreme Finish, som er utviklet til treverk. I tillegg kan du bruke Beckers Mood Professional Finish. Disse to malingstypene med Finish i navnet er for øvrig de beste til møbler, lister og detaljer, og her kan du leke deg med fire forskjellige glansgrader.

– For andre slette underlag kan du bruke stort sett alt av veggmaling. En mulighet er Jotun Lady Pure Color som er supermatt, det samme er Beckers Mood Velvet Color. Ønsker du silkematt kan du gå for Jotun Lady Vegg eller Beckers Mood Care Wall.

Et supertips er å male en hel vegg med skoletavlemaling fra Beckers. Da kan barnet ditt kose seg med lage nye farger, mønstre og tegninger på rommet sitt hver dag.

Dette er årets fargetrender på maling

Spreke barneromstapeter

Det finnes mange lekre tapeter til barnerommet, både med og uten mønstre og figurer. I tillegg er det populært med dyremotiver for de minste, mens ungdommen naturlig nok synes at tapetene skal være ensfarget.

– Spesielt Boråstapeter og Storeys har flere som er fine, så her bør det være enkelt for poden å finne sin favoritt. Husk at du bør gå for vinyltapet på barnerommet, de de tåler masse lek. Papirtapeter er ofte tynne, og de får lett rifter og sår, forteller Ane Cesilie.

boraas tapet 1 800x480

Foto: Borås tapeter

Hvilken tapet passer best hos deg?

Du kan også få fototapeter, og du velger selv om du vil ha et “ferdig” bilde, eller om du vil bruke en av dine egne. Hva med en vegg med et stort bilde av et hyggelig ferieminne med familien? Eller datteren din sammen med fotballaget? Eller sønnen din med kompisgjengen?

boraas tapet 2 800x480

Foto: Borås tapeter

– Du kan ha en fondvegg med bilde på. I tillegg kan du kombinere med tapet, og male resten av veggene. Hvis du passer på å hente opp fargen i tapeten på de andre veggene, skaper du en harmonisk helhet på barnerommet.

Forresten – hvorfor bare tapetsere veggene? Har du for eksempel et gammelt skap får det nytt liv med tapet på dørene.

Her er årets tapettrender

Lekevennlige gulv til barnerom

Her er det viktig å tenke på at gulvet skal tåle mye. Det skjer jo fort at små barnehender kan miste store leker, og da er det ifølge Ane Cesilie fint å ha et gulv som ikke får hakk.

– Et godt valg i så måte er laminat, og da spesielt høytrykkslaminat fra BerryAlloc. Det er enkelt å montere, og kjent for å være verdens sterkeste gulv. Samtidig som de er ripe- og flekkbestandige, er de vakre og elegante. Høytrykkslaminat finnes i mange ulike farger, størrelser og utgaver, så dere finner garantert en som passer på barnerommet.

berryalloc broadway 800x480

Laminatgulvet Grand Avenue Broadway. Foto: BerryAlloc.

En fordel med laminat er at du kan ha varmekabler, slik at det blir lunt å leke på gulvet. Det som kan være en ulempe med laminat, er at den kan oppfattes som noe hard.

– Har du små barn kan du gå for klikkvinyl, som gjør at gulvet tåler “alt”. Det er dessuten litt mykere å gå og leke på enn laminat.

Vil du legge nytt gulv, men ønsker å freshe det opp? Mal det med Scanox TreStjerner Gulvmaling! Da kan du velge blant flere spreke farger og ulike glansgrader.

Male gulv? Slik gjør du det!

Cello eikeparkett 800x480

Klassisk: Parkettgulv Cello Eik Frosty Matt

La barnet ditt være med og bestemme barneromsfarger

Jo yngre barna er, desto gladere er de i sterke farger. Og glade farger inspirerer, og stimulerer kreativitet og fantasi. Tidligere delte vi gjerne inn i farger for gutter og jenter, men er det nå endelig blitt fritt frem på barnerommet?

– Mange ønsker fremdeles såkalte gutte- og jentefarger, men det er blitt mer vanlig å velge annerledes enn før. Et eksempel er å ha grønt på jenterom, og oransje på gutterom. Det viktigste er selvsagt å finne noe barna liker, og enda bedre – å la dem være med og velge farge. Det er jo tross alt de som skal bo der, forteller Ane.

Hun sier også at kundene blir stadig mer opptatt av å ha en sammenhengende palett, og gjerne velger farger på barnerommet som harmonerer med resten av boligen.

– De har ofte en idé om hva de vil ha, og når det gjelder maling ser de på Jotuns fargekart. Nye farger det går mye av på barnerom er blått, grønt, gult, rosa og rustfarger, og da ofte i duse toner – man bruker gjerne ikke knallfarger som man gjorde før. Selv synes jeg man bør være tøffere og bruke mer farger på barnerom!

bm diy barneseng 800x480

Hva med å bygge barnesengen selv?

Vil barnet ditt ha det mer fargerikt, kan dere enkelt og greit velge flere farger. Ane foreslår også andre designelementer på barnerommet, som sjablonger, “høydemåler” og tavle.

– Du kan ha ha samme farge på en, to eller tre vegger, dele opp i forskjellige former, teipe opp mønstre på veggen, bruke tapeter og wallstickers. Og hvorfor stoppe der? Du kan male pulten, stoler, skap, hyller, lamper og dørhåndtak, gjerne med Quick Bengalack fra Scanox. Det er bare å slå seg løs – her er det kun fantasien som setter begrensninger!

Ungdomsrommet: Livlig fargefest eller sofistikert og veslevoksent?

Få hjelp til fargene på barnerommet

Med så mange farger og muligheter på maling, tapet og gulv, er det smart å tenke på hvilke som passer sammen – altså at du har en fargeskala å jobbe ut fra.

– Kom gjerne til din nærmeste Byggmakker og snakk med oss når du skal pusse opp barnerommet, oppfordrer Ane Cesilie før hun avslutter med noen gode råd.

__– Da kan du ta med en pute, et stoff eller hvis det ikke er for stort – et møbel som har den fargen du liker. Et ekstra godt tips er å ta bilder av barnerommet, slik at vi får et inntrykk av hvordan det ser ut. Det gjør det enklere for oss å sette sammen en helhetlig fargepalett, slik at du og barnet ditt får akkurat det barnerommet dere ønsker. __

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.