K-Rauta-hero-banner
Artikler

Dette er tegnene på at det er på tide å rive terrassen – og bygge ny

Hender det at du står på terrassen din og tenker at den må fikses, men du vet ikke helt hva du må gjøre? Eller hvordan? Vi hjelper deg å stille diagnosen på terrassen din – og gir deg riktig medisin.

Dersom du ikke er flink med vedlikeholdet, og terrassen din i tillegg står utsatt for vær, nedbør, hav og salt, kan du risikere at du kun får glede av den i et par tiår. Men hvis du tar godt vare på den, kan den holde dobbelt så lenge – og vel så det.

bm-skifte-terrassebord-privat-800x480-5

– Rundt omkring er det mange slitte og slitne terrasser som burde blitt revet og bygget opp igjen. Og alle er ikke engang klar over at terrassen deres synger på siste verset, sier vår mann, som er terrasseekspert og selvbyggerkonsulent hos Byggmakker Oppdal.

– Hvordan terrassebordene utvikler seg avhenger mye av klimaet. Det kan være stor forskjell om den står ved en fuktig sjøkant eller i et tørt fjellområde. Uansett, vedlikeholder du terrassen din med jevne mellomrom kan den fint holde i over 50 år, sier han.

Slik stiller du diagnose på terrassen din

Det finnes jo åpenbart grader av hvilken tilstand terrassen din er i, og følgelig hva den behøver av omsorg for å bli frisk. Fra “det holder med et plaster” til “her trengs det operasjon med full narkose”, loser Geir loser deg trygt gjennom hvilke tegn du skal se etter, og ikke minst hva du bør gjøre for å få bringe idyllen tilbake:

Terrassen er stødig og stabil, men den er litt grønn her og der

Her holder det med en skikkelig vask av terrassen for å få vekk alger, mose og andre uhumskheter. Bruk gjerne høytrykkspyler, men IKKE la dysen sprute direkte på treverket. Da reiser fibrene seg, og terrassen blir ødelagt.

bm-skifte-terrassebord-privat-800x480-3

Til jobben er riktig verktøy viktig, og da i form av en terrassevasker. I tillegg må du ha såpe og vann, eller kanskje litt mer effektivt – Terrassevask. Så trenger du en børste til å få vekk såpen, og til slutt spyler du med hageslangen.

Gjør vårrengjøringen enkel med en høytrykksspyler

Terrassen føles stødig, men bordene er flassete og fæle

Om dette er tilstanden, må du først vaske grundig og så gå på med et strøk terrassebeis. Dette er ikke vanskelig å fikse, men du behøver litt tålmodighet.

Først og fremst trenger du Terrassebeisfjerner. Når du er ferdig med den, finner du frem ruller, pensler og selvsagt terrassebeis – eller terrasseolje, dersom du foretrekker det. Olje bør du påføre hvert år, mens med beis holder det som regel med påføring hvert tredje år.

Så enkelt beiser du terrassen!

Terrassen er stødig, men det stikker opp noen skruehoder og enden på flere av bordene står til værs som skitupper

Ser det slik ut, er det på tide med nye skruer og bytte de ødelagte terrassebordene. Ulempen kan være at det ikke vil se spesielt pent ut med nye og gamle terrassebord om hverandre.

Fordelen er at dette kun gjelder den første sesongen. Du bør nemlig ikke beise eller olje de nye terrassebordene samme år som du legger dem, men året etter er det fritt frem. Og når du har gjort det, vil de i det minste få i nærheten av den samme fargen.

Til denne jobben trenger du noen nye terrassebord, sag og drill. Når det gjelder skruene, avhenger dette av terrassebordene – som eksempler bruker du rustfrie skruer på vanlig impregnert furu, mens til Royal må du bruke syrefaste. Og så er det bare å sette i gang.

Liten skrue kan velte stor terrasse

bm-skifte-terrassebord-privat-800x480-9

Terrassen er stødig, men stort sett alle terrassebordene er flisete og har store sprekker

I dette tilfellet er det nok ingen vei utenom å bygge ny terrasse. Med andre ord – det er bare å innse at tiden for den gamle er forbi.

Her må du først rive og fjerne de gamle terrassebordene. Så sjekker du om bjelkelaget/underlaget er helt og fint, og ikke har noen råte. Ser det tørt og greit ut, er det bare å bygge oppå. Sjekk værmeldingen, og se når det blir mye sol fremover. Går du på jobben med krum hals, har du ny terrasse på et par dager.

– Dersom du skal bygge ny terrasse, har du flere muligheter enn noensinne. Vi ønsker jo ikke å bruke tid på å beise og olje. I de senere årene har derfor vedlikeholdsvennlige terrassebord som Royal, Concise, Kebony og Accoya blitt veldig populære.

De hotteste terrassebordene denne sommeren

Terrassen gynger og gir etter når jeg går på den, og terrassebordene har blitt myke av råte

Her må du gå grundigere til verks og skifte eller i hvert fall friske opp fundamentet – før du bygger ny terrasse. Det gjør du på samme måte som i forrige punkt, men i tillegg må du altså bytte underlaget.

Hvis terrassen har bærepunkter/støttepunkter, sjekk at disse er stødige og at betongen ikke har løst seg opp. Er den det, har du en stor jobb foran deg. Da må du nemlig støpe nye betongsøyler.

– Dette er jo et litt større prosjekt, så da anbefaler jeg deg å ta turen til din nærmeste Byggmakker for en aldri så liten terrasseprat.

bm-skifte-terrassebord-privat-800x480-2

Bygge selv – eller få terrassen Fiks Ferdig?

Vi er eksperten din på terrassebord! Hos oss finner du et stort utvalg i topp kvalitet, alt av verktøy og ikke minst flinke fagfolk – som Geir.

For det er nå engang slik at å vaske og beise terrassen er noe man i de fleste tilfeller klarer selv, men de tre siste diagnosene er det litt verre med. Ja, hvordan kan Byggmakker hjelpe de som skal bytte noen bord, bygge ny terrasse – og kanskje støpe betongsøyler også?

– Alle trenger en makker! Vil du gjøre hele jobben selv, har vi dyktige fagfolk i alle varehus som bistår deg hele veien gjennom prosjektet ditt med gode tips og råd. Og ønsker du en hjelpende hånd med selve byggingen, kjenner vi de beste håndverkerne der du bor.

sandefjord trelast-byggevarer 800x480-2

Hvis hjelpende hender er det du er på jakt etter, kan du først bestille en gratis befaring. Da kommer vi hjem til deg, og tar en skikkelig sjekk av terrassen din. Da vurderer vi tilstanden og hva som bør gjøres, og vi hjelper deg med valg av riktig terrassebord.

– Husk også tjenesten Fiks Ferdig Terrasse. Da får du hele jobben gjort av profesjonelle håndverkere, og du kan luke i hagen eller male huset mens de bygger. Går du for Fiks Ferdig, er du sikret den beste kvaliteten du kan få – og det uten å måtte løfte så mye som en skrue, smiler Geir.

Alle trenger en makker!

Kom til oss i Byggmakker – vi er makkeren din, og her får du alt du trenger til prosjektet ditt.

Uansett om du har et stort eller lite prosjekt på gang, forenkler vi hverdagen din og legger alt til rette for at du skal lykkes. Hos oss får du høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester – til hyggelige priser.

Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enda enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.