K-Rauta-hero-banner
Artikler

7 gode råd for deg som vil bygge terrasse

Vi er ikke bortskjemt med godt sommervær her i det kalde nord. Derfor er vi flinke til å være ute og kose oss i varmen når den først er her. Mange drømmer om å nyte solfylte dager og lyse kvelder på egen terrasse, men hva gjør du når den fremdeles bare er en drøm? Hvordan går du frem for å få terrassen du virkelig ønsker deg?

Svaret er enkelt: Uansett om du ønsker hjelp til å styre hele prosjektet, har møtt på noen utfordringer underveis eller bare trenger den siste motivasjonen for å endelig sette i gang, trenger du en makker – nemlig Byggmakker.

Hos oss blir du tatt godt imot av våre flinke fagfolk som hjelper deg med alt du behøver av materialer og verktøy i høy kvalitet, og du får tipsene som skal til for at byggingen går knirkefritt og terrassen din blir vellykket. En godt og riktig bygget terrasse kan vare i mange tiår – og jo bedre planlagt den er, desto mer glede vil du få av den.

Start gjerne med å se hva som er de hotteste terrassebordene, la deg inspirere av årets farger og trender på terrassebeis og lese om hvordan du bygger terrassen din selv. Dersom du ønsker å ha terrassen på bakken, kan du isteden bygge platting.

Finn også ut om du vil bygge på egen hånd, få litt hjelp – eller om du vil ha terrassen din Fiks Ferdig.

sandefjord trelast-byggevarer 800x480-2

Slik går du frem når du skal bygge terrasse

1) Bruk tid på forarbeidet

Før du kan gå barbeint på din egen terrasse er det noen ting du bør tenke gjennom på forhånd, som beliggenhet, sol, klima, vind, innsyn, arkitektur og grunnforhold. Prøv deg litt frem! Kanskje er det lunere rundt hjørnet? Hvor har du solen lengst om sommeren?

Sett deg ned, ta deg god tid og se for deg hvordan det vil bli. Mål opp, ta bilder og lag en enkel skisse, så får du gode råd av Byggmakker om muligheter, materialer, stil og pris.

2) Ta hensyn til din egen tomt og til naboene dine

Hvor på tomten har du de beste sol- og vindforholdene? Hvor har naboen uteplassen sin? Dere vil begge sette pris på å ikke tilbringe somrene oppå hverandre i mange år fremover.

Vet du forresten hva du har lov til å bygge på tomten din?

  • Er terrassen forbundet med hovedbygget kan gulvet ha en høyde på inntil 1 meter, og ikke stikke lenger ut enn 4 meter fra boligen. Terrassen kan ha et rekkverk på inntil 1,2 meter, men ikke ha overbygg. Avstanden til nabogrensen må være minst 1 meter.
  • Om terrassen ligger høyere enn 0,5 meter over bakken, regnes den som regel med i det bebygde arealet. Du må derfor passe på at utvidelsen ikke blir større enn det du har lov til å bygge på eiendommen din totalt sett.
  • En platting som ligger lavere enn 0,5 meter over bakken er søknadsfri, siden disse ikke regnes som bebygd areal på tomten. I tillegg har du lov til å plassere den helt inntil nabogrensen.
  • Hvis plattingen ligger lavere enn 0,5 meter over bakken og du skal ha rekkverk, bør du kontakte kommunen for en avklaring.

Det er uansett smart å sjekke med kommunen dersom du er usikker på hva du har lov til og ikke.

Dette må du vite når du søker om å bygge terrasse

3) Hold deg lavt i terrenget

Det er mange gode grunner til å beholde bakkekontakten – det gjelder også når du skal bygge terrasse. Arealutnyttelse er nevnt, men utseendet er selvsagt like viktig. Store terrasser på høye pilarer er sjelden pent. Da kan du i tillegg bli sittende på utstilling for naboene, samtidig som vinden får godt tak i parasollen.

Med en høy terrasse må du bygge rekkverk og trapper. Med andre ord – du sparer mye på å holde deg på bakkenivå.

bm bygge terrasse 800x480 2

4) En god terrasse har et godt fundament

Hvis ikke du er så heldig at du bygger på fjellgrunn, må fundamentet være solid og sikret mot frost. Du kan da enten grave så dypt at du er på frostsikker grunn, eller isolere mot frosten.

Det beste er å grave litt over en meter ned, sette ned støperør og støpe fast stolpesko. Det er ikke vanskelig, men det krever litt arbeid. Alternativt kan du bygge platting, som ikke krever like mye grunnarbeid som en terrasse.

5) Ikke la terrassen din svikte deg

Konstruksjonen må være så solid at hverken gulvbordene, bjelkelaget eller dragerne svikter når du går på terrassen. Den skal ikke bare stå støtt gjennom viltre barneselskap og grillfester med venner – den skal heller ikke knekke sammen av snøras fra taket.

Vanlig avstand på bjelkelaget er maks 60 centimeter, mens for eksempel terrassebord i kompositt krever en avstand på maks 40 centimeter.

Byggmakker hjelper deg med å beregne hvilke dimensjoner du trenger til terrassen din, og hvor lange spenn du kan ha. Og selvsagt får du råd om riktige skruer og beslag.

Liten skrue kan velte stor terrasse – hvilke skal du bruke når du bygger?

6) Få et terrassegulv som varer – i år etter år

Det er store prisforskjeller på terrassebord, og det er også store forskjeller på levetid og behov for vedlikehold.

Cu-impregnert furu er det rimeligste alternativet. Det krever mest vedlikehold, men bruker du terrassevask og terrasseolje vil den vare i mange år. De dyreste variantene, som Accoya, holder det å vaske et par ganger i året, og det har en garantert levetid på 50 år.

bm bygge terrasse 800x480 3

Foto: Fritzøe Engros.

7) Bygge terrassen selv – eller få den Fiks Ferdig?

Vil du bygge hele terrassen selv? Hos Byggmakker får du all hjelp du trenger og alt du behøver av inspirasjon, materialer, festemidler og verktøy til terrassen. Les gjerne artikkelen om hvordan du bygger terrasse på betongsøyler, der du får gode tips og råd. Hvis du ønsker, kan du låne tilhenger eller leie kranbil av oss for å frakte terrassebordene.

Vil du bygge litt selv? Ta med bilder eller en skisse med mål, og så kan du og en hos oss i Byggmakker se på mulige løsninger sammen. Du kan jo for eksempel la en proff håndverker gjøre grunnarbeidet, og så kan du skru på terrassebordene selv?

Vil du få jobben gjort Fiks Ferdig? Byggmakker kjenner og formidler kontakt med de dyktigste håndverkerne der du bor. Om du skal bygge terrasse, legge tak, ha nye vinduer eller har et annet prosjekt på gang, har vi en tjeneste som heter Fiks Ferdig. Der kan du skrive inn hva du vil ha gjort, og så tar vi kontakt med deg for en uforpliktende prat.

Med Fiks Ferdig kan du være trygg på at alt blir gjort profesjonelt og forskriftsmessig. Og håndverkerne gjør hele jobben for deg – fra befaring til opprydning. Dessuten blir de ferdige i god tid før høsten.

Uansett hvordan du velger å gjøre det – starter du planleggingen i dag, kan terrassedrømmen snart bli virkelighet. Og da er du klar for å nyte sommeren.

Vi ønsker deg lykke til med den nye terrassen din!

bm bygge terrasse 800x480 4

Alle trenger en makker!

Kom til oss i Byggmakker – vi er makkeren din, og her får du alt du trenger til prosjektet ditt.

Uansett om du har et stort eller lite prosjekt på gang, forenkler vi hverdagen din og legger alt til rette for at du skal lykkes. Hos oss får du høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester – til hyggelige priser.

Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enda enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.