K-Rauta-hero-banner
Artikler

Gode tips og inspirasjon til deg som skal bygge terrasse

Drømmer du om å nyte sommeren på din egen terrasse, men så kommer du ikke i gang med planleggingen og byggingen? Vi kan trøste deg med at du ikke er alene. Her får du litt inspirasjon om alt – hvordan du snekrer, typer av terrassebord, priser og tiden det tar å bygge. Den gode nyheten er at om du starter fredagen som kommer, kan du invitere til grillfest på terrassen din på søndag.

Det første spørsmålet til eksperten vår er naturlig nok: Er terrasse noe man kan bygge selv?

– Det korte og greie svaret på det, er ja. Å bygge terrasse er et supert sommerprosjekt. Om du ikke føler at du er snekkerkyndig, kan du eventuelt få en proff til å støpe betongsøyler eller lage fundament. Og så kan du legge terrassebordene selv, sier Raymond Kornbråten, som er proffselger hos Byggmakker Skui.

Men før du har kommet så langt terrassebordene ligger i hagen din og du står klar med drillen i hånden, er det et par ting du bør tenke på.

– I første rekke handler det om å planlegge godt. Hvordan ønsker du at terrassen din skal se ut, hvor stor skal den være og hvor skal den bygges? Hvor mye vedlikehold vil du gjøre, og hvilke materialer skal du bruke? Her handler det om at du får ordentlig bæreevne og riktig avstand mellom dragerne og så videre. Det er litt å tenke på før du setter i gang, så da kan det være smart å komme til et av Byggmakkers varehus og få svar på alle spørsmål du har.

7 gode råd til deg som vil bygge terrasse

bm terrasse tips inspirasjon 800x480 8

Bygge terrassen selv

Som så mye annet her i livet – et sterkt fundament er avgjørende for et godt resultat. Og hvis du nå har bestemt deg for å bygge fundamentet selv, har Raymond kortversjonen. Det er nemlig ikke noe hokus pokus, du må bare være tålmodig og gjøre jobben i riktig rekkefølge.

– Skal du legge den løst, eller flytende som det også heter, bruker du Lecablokker eller belegningsstein som du fordeler jevnt på underlaget. Husk fiberduk slik at du ikke får ugress mellom terrassebordene. Og har du singelmasse under, må du være nøye når du retter slik at terrassen ikke blir skjev. En terrasse som er lagt løst, vil flytte seg litt når frosten kommer om vinteren, men den vil sette seg igjen når sommeren kommer.

Dersom du skal støpe betongsøyler, er det det en litt mer omfattende prosess – det kan du se og lese mer om i hvordan du bygger din egen terrasse.

Når fundamentet er ferdig, er det tid for å legge terrassebordene. Og hva må du passe på da?

– Da må du passe på å ha korrekt senteravstand mellom bordene, og dette avhenger av hvilken type du har valgt. Noen krever 40 centimeter, andre 50 eller 60. En annen ting som er viktig, er skruene. Bygger du i nærheten av sjøen, bør du bruke syrefaste A4-skruer. På Royal, varmebehandlede bord og Kebony kan du bruke A2 eller A4. Legger du terrasse i impregnert furu, er det Corrseal C4 som gjelder.

bm terrasse tips inspirasjon 800x480 1

Foto: Talgø MøreRoyal.

Ikke velg feil – liten skrue kan velte stor terrasse

La oss nå si at du skal bygge en terrasse på omtrent 30 kvadratmeter. Hvor lang tid vil det ta deg? Her skal det nevnes at du kan bruke hjelpemidler som gjør at jobben går raskere, samtidig som terrassen din blir finere. Blant annet har ESSVE mange smarte produkter for deg som skal bygge terrasse. En av disse er monteringsverktøyet HDS, som gjør at du får en terrasse uten synlige skruehoder.

– Støper du søyler må betongen tørke, og da går det fort fire dager. Skal du lage fundament på bakken og legge terrassebord etterpå, kan du klare det på et par dager – det vil si at du kan få ny terrasse den første helgen i ferien din. Hvis andre lager fundament for deg og du kun skal legge bordene, er det gjort på en dag. Og det er inkludert kaffepauser.

bm terrasse tips inspirasjon 800x480 5

De mest populære terrassebordene

Terrassebordene er selve marsipanlokket på kaken, og her kan du legge din egen stil på verket. Byggmakker er ekspert på terrassebord, og du har mange ulike typer å velge mellom med tanke på kvalitet, vedlikehold, utseende og pris.

Og apropos pris – la oss slå ihjel en myte først som sist: Mange tenker at dobbelt så dyre terrassebord gir dobbelt så dyr terrasse. Det stemmer ikke. For mens vi er inne på det søte liv: Fundamentet tar nemlig en stor bit av kaken, og dette vil koste deg samme uansett hva slags terrassebord som ligger oppå.

La oss se på priseksemplene som er hentet inn i juni 2023, der kostnaden for en terrasse på nevnte 30 kvadratmeter vises med og uten fundament:

bm terrasse tips inspirasjon 800x480 2

– Det finnes jo mange ulike typer terrassebord – hva er det folk kjøper mest av?

– Fortsatt går det mest av impregnert furu, men det går stadig mer Royal. Varmebehandlet begynner å bli populært, og her kan jeg også legge til Kebony. At folk velger andre typer enn impregnert, er jo fordi de ønsker å bruke mindre tid på vedlikehold og mer tid i solsengen.

Hvilken type Raymond anbefaler til de som kjøper terrassebord av ham, avhenger av flere faktorer.

– Går det på pris, anbefaler jeg Royal. Hvis prisen ikke har noe å si, er Kebony et godt valg. Nå har også bambus kommet, og det er et spennende alternativ. Fordelen med dette er at det er hardt, det gråner fint og så har det veldig lang levetid.

De hotteste terrassebordene denne sommeren

bm terrasse tips inspirasjon 800x480 6

Foto: Fritzøe Engros.

Få Fiks Ferdig terrasse

Om du har inspirasjon og føler deg kapabel til å bygge en terrasse fra grunnen av, og følgelig har bestemt deg for å gjøre det selv, kan det likevel være greit å rådføre seg med en makker. Så da spør vi vår makker Raymond hvilke tips han pleier å gi til selvbyggerne.

– Da spør jeg om det enkleste først – hva de har tenkt å bygge og hvor de skal bygge det. Og så snakker vi budsjett. Etter det kommer vi mer inn på hvordan du bygger. Er det høyt må du støpe, er det lavt holder det å bygge fundament. Jeg spør også om terrassen er i nærheten av sjøen, for da kan de dyrere og mer vedlikeholdsfrie terrassebordene som kompositt være bedre alternativer.

Og dersom du tenker at det å bygge terrasse er noe du helst bør overlate til proffene – hvordan kan Byggmakker hjelpe? Jo, gjennom tjenesten Fiks Ferdig, som Raymond kjenner godt og har hjulpet mange av kundene sine med.

– Du kan melde inn prosjektet via Fiks Ferdig på nett. Vi ser på hva du skal ha gjort, og sender henvendelsen din videre til en byggmester. Så tar de direkte kontakt med deg, og avtaler gratis befaring – og eventuelt bygging. Da får du en pris som inkluderer hele jobben og alt av materialer, sier Raymond før han runder av, nettopp fordi han skal på befaring:

– Fiks Ferdig er veldig enkelt og greit for deg, siden jobben din kun er å melde inn jobben og bestemme deg for hvilket terrassebord du ønsker. Så gjør Byggmakker resten.

Når du har bygget terrassen din – sjekk årets farger og trender på terrassebeis

bm terrasse tips inspirasjon 800x480 7

Foto: Alvdal Skurlag.

Alle trenger en makker!

Kom til oss i Byggmakker – vi er makkeren din, og her får du alt du trenger til prosjektet ditt.

Uansett om du har et stort eller lite prosjekt på gang, forenkler vi hverdagen din og legger alt til rette for at du skal lykkes. Hos oss får du høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester – til hyggelige priser.

Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enda enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.